Ortaöğretim öğrencilerinin matematik dersi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi
The invention method?s which is one of the teaching methods role on secondary level student?s fears on maths lesson has been studied
  1. Tez No: 239231
  2. Yazar: SİNAN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Eğitim Yönetimi, Matematik, Öğretmen, Management, Education Management, Mathematics, Teacher
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada; öğretim yöntemlerinden buluş yönteminin ortaöğretim öğrencilerinin matematik dersinde ki fobilerinin nedenleri, olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ve Yorum ile Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.Çalışmada başarı ve korku ilişkisi olduğu düşünülen dört temel faktör belirlenmiştir. Bunlar; 1.Öğretmenlerin; öğretim esnasında kullandıkları yöntem ve teknikler ile öğrenciye yaklaşımları, 2. Öğrencilerin önceki sınıfların öğretim programlarından yer alan bilişsel ve duyuşsal davranışları kazanma düzeyleri, 3. Öğrencilerin cinsiyetleri ve 4. öğrencilerin ailelerinin sosyo-ekonomik durumlarıdır.Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan ortaöğretim kurumlarında 2007?2008 Eğitim ?Öğretim yılında görev yapan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu okullarda okuyan 621.640 öğrenci araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Örneklemi ise Maltepe, Tuzla ve Pendik ilçesinde random yöntemi ile seçilen 8 okulda okuyan öğrencilerden 500 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu ve araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde t-testi ve anova analizi tekniği kullanılmış ve değişkenler arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırmanın sonucunda; Araştırmaya katılan öğrencilerin %52'si matematik öğretmenlerini yetersiz bulduklarını belirtmişlerdir.10.ve 11.sınıftaki öğrencilere göre 9.sınıf öğrencileri daha az matematikten korktuklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this work,the invention method?s which is one of the teaching methods role on secondary level student?s fears on maths lesson has been studied.The research consists of ıntroduction,Related Literature,Method,Findings and Comments,Resul,Discussion and Suggestions.Four basic factors which may have been relation with?success?? and ?fear?? have been determined.These are:1.The methods and techniques of techers and their approach towards students, 2.Student?s level of cognitive success at pervious classses, 3.Gender and,4.The socio-economical status of their families.The total field under survey covers 621.640 students of senior level in academic calender 2007-2008 in İstanbul.Sample survey has been carried out among 500 students randomly,attending 8 different schools in Maltepe,Tuzla and Pendik districts.Personal information forms and a special measure created by the researcher has been used in the survry.During the evaluation phase,T-TEST and ANAOVA Analysis techniques have been used and the relation between the variables have been detected.At the end of the survey, 50% of the students who attented the survey stated that the Match teachers were not capable. According to the s tudents in 10 and 11 classes, they stated that the students of 9th classes were less afraid of Maths.