İlköğretim devlet okullarında görev yapmakta olan rehber öğretmenlerin okul ortamında algıladıkları yıldırma davranışlarının çok boyutlu incelenmesi (İstanbul ili, Anadolu yakası örneği)
A multi dimensional study of the mobbing behaviours that are perceived at school environment by guidance counselors who work at the primary public schools(Anatolian Site, the city of Istanbul)
- Tez No: 239238
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Yıldırma, Duygusal Taciz, Psikolojik Şiddet, Intimidation, Psychological Aggression, Emotional Abuse, Mobbing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Bu araştırmada İstanbul İli Anadolu Yakası devlet ilköğretim okullarında görev yapmakta olan rehber öğretmenlerin okul ortamında algıladıkları yıldırma davranışlarının çok boyutlu incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma İstanbul İli Anadolu Yakası'nda çalışmakta olan 306 rehber öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından uyarlanan ilköğretim okullarında çalışan rehber öğretmenlere yönelik yıldırma eylemleri anketi kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul İli Anadolu Yaka'sında bulunan 13 ilçedeki 455 rehber öğretmen, örneklem grubunu ise 6 ilçeden seçilen 306 rehber öğretmen oluşturmaktadır.Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan rehber öğretmenlerin ve yıldırma davranışlarını uygulayan kimselerin demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla frekans ve yüzde gibi betimsel istatistik ve çapraz tablolar kullanılmıştır.Araştırma sonucunda cinsiyet değişkenine göre erkek rehber öğretmenlerin genel olarak yıldırma davranışlarına kadın rehber öğretmenlerden daha az maruz kaldıkları görülmüştür. Medeni durum değişkenine göre; evli, bekar ya da diğer grupta yer almak arasında önemli bir dağılım farkı görülmemiştir. Çoğu rehber öğretmenin hem birinci hem de ikinci kademede yoğun olarak tek başlarına çalıştıkları anlaşılmıştır. Dolayısıyla, sayısal olarak çoğunluğa sahip olan ve her iki kademede de çalışan rehber öğretmenlerin en sık yıldırma davranışlarına maruz kalan grup olduğu dikkat çekmektedir. Kurumda çalışma süresi değişkenine bakıldığında, 16-20 yıl, 21 yıl ve üstü kurumda çalışma süresine sahip olanların ve yaş değişkeninde de 41-46 yaş, 47-52 yaş ve 53 yaş ve üstü gruplarda genel olarak yok veya nadiren cevaplarında yığılma olduğu görülmektedir. En son incelenen çalışma süresi değişkeninde ise; 16-20 yıl, 21 yıl ve üstü kurumda çalışma süresine sahip olanların yok veya nadiren cevaplarında yığılma olduğu dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this survey is to conduct a multi dimensional study of the mobbing behaviours that are perceived at school environment by guidance counselors who work at the primary public schools. The study was conducted on the 306 primary public school guidance counselors who work at the Anatolian Side of İstanbul city. The study was applied as a survey model. As the data gathering method, a mobbing questionnare which is adopted by the researcher was used.The population of the study was 455 primary public school guidance counselors who work at the Anatolian Side?s 13 districts of İstanbul city. Also, the sample of the survey which represents the population was the 306 guidance counselors randomly chosen from 6 districs.Gathered data was processed by the help of SPPS data analysis program. In order to determine the frequencies and percantages of both guidance counselors and the people that are perceived as conducting mobbing behaviours, descriptive statistics and cross tables are used overwhelmingly.As a result of the survey, according to the gender variable; it was observed that the male counselors are less exposed to mobbing behaviours rather then their female colleagues. When it comes to the martal status variable; being married, single or to belong to the other category did not seem to make a huge difference. It was understood that most of the counselors both work at the first and second levels of primary schools alone. Thus, the counselors who have a statistically great percentage works at the two levels at the same time. This group again seems to have perceived the mobbing behaviours most. In terms of age; 41-46 age, 47-52 age, 53 age and the above group. The finally investigated variable of work experince points out that the respondents whose work experince is 16-20 years, 21 years and more seems to be less mobbed.