Ailelerin su tüketimine yönelik tutum ve davranışları ve bunları etkileyen faktörler
The attitude and the behaviors of the families directed towards water usage and the factors affecting these
  1. Tez No: 239239
  2. Yazar: ZUHAL PINAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Su Tüketimi, Tutum ve Davranışlar, Tüketici Eğitimi, Aile Ekonomisi, Water consumption, Attitudes and behavior, Consumer education, Family economy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmada; değişik sosyo-ekonomik düzeydeki ailelerin su tüketimine yönelik tutum ve davranışları ve bunları etkileyen faktörler ele alınmıştır.Araştırmanın evrenini, ASKİ'ye bağlı abonmanlar oluşturmuştur. Bu grubun tamamına ulaşma imkanı olmadığından, üç farklı ekonomik düzey kabulü görmüş ilçelerden, bazı semtler tesadüfi olarak seçilmiştir. ASKİ kayıtlarından konut olarak kayıtlı abonman adresleri alınmıştır. Tesadüfi olarak adreslere gidilerek uygulama birebir katılımcılara sorularak gerçekleşmiştir. Toplamda 299 aile örneklemi oluşturmuştur. Bu araştırma kapsamında, ailelere su tüketimlerine yönelik davranış ve tutum ölçekleri uygulanmıştır. Davranış ve tutumlar arasındaki korelasyon ortaya konulmuştur. Su tüketimine yönelik davranış ve tutumların ortalama puanlarına göre korelasyon analizi, t-testi ve varyans (ANOVA) analizleri yapılarak farklılıkların anlamlılık düzeyleri ortaya konulmuştur.Araştırma sonucunda;1) Ailelerin, su tüketimine yönelik davranışlarının olumlu olması su tüketimine yönelik tutumlarını da olumlu etkilemektedir.2) Eğitim, gelir düzeyi, yaş, cinsiyet ölçüt olarak alındığında; su tüketim davranışında anlamlı bir farklılık düzeyi ortaya çıkarmamaktadır.3) Kadınların su tüketim tutumları erkeklere göre daha olumludur.4) Eğitim düzeyinin artması su kullanımıyla ilgili tutumları zayıflatmaktadır.5) Gelir düzeyinin artması su kullanımıyla ilgili tutumları zayıflatmaktadır.Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, the attitude and behaviors of the various socio-economic level of families towards water usage and factors affecting these are studied.The subsciptions bound to ASKİ generate the universe of the research. Because of impossibility of accessing this group in all, some quarters from three different economically accepted towns are selected coincidentally. The registered subscription addresses from ASKİ records are borrowed. The application is done by asking one-to-one questions to participants and by going addresses coincidentally. In total, 229 family samples are formed. Within this research, the scales of attitudes and behaviours directed towards water usage are applied to families. The correlation between the attitudes and behaviours are presented. The meaninfulness levels of diversenesses are put forward by making t-test, correlation analyses, variance analyses according to average scores of attitudes and behaviours directed towards water usage.As a result;1) The positive behaviours of the family directed towards water usage affects the attitudes of them in the affirmative way.2) When the educational level, income level, age and gender are taken as criteria; a significant difference in behaviours of water usage are not observed.3) The attitudes of women in comparison with men are more positive.4) Increase in educational level emaciates the water usage related attitudes.5) Increse in income level emaciates the water usage related attitudes.Some propositions are underlined based on the problems arised as a result of the research.