Keman öğretiminde kullanılmakta olan çağaş Türk müziği eserlerin seselendirilmesine yönelik olarak oluşturulan hazırlayıcı alıştırmaların işgörüsellik ve etkililik yönünden incelenmesi
Examining preparatory exercises directed towords vocalization in contemporary Turkish music works used in violin teaching with regard to usefulness and effectiveness
- Tez No: 239242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN ALBUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Çağdaş Türk Müziği, Violin Education, Contemporary Turkish Music
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırmada, keman öğretiminde kullanılmakta olan Çağdaş Türk Müziği eserlerinin seslendirilmesine yönelik oluşturulan örnek hazırlayıcı alıştırmaların, iş görüsellik ve etkilik yönünden incelenmesi ele alınmıştır.Araştırmanın ilk aşamasında, literatür taramasın yanı sıra, Türkiye'deki müzik eğitimi anabilim dallarında keman eğitimi veren öğretim elemanlarına, anket uygulanmış ve bu anket sonuçlarına göre; keman öğretiminde, çağdaş Türk müziği eserlerinden çok az faydalanıldığı, eser dağarcığının sayıca yeterli olmadığı, seslendirilmelerinde büyük oranda güçlükler yaşandığı saptanmış ve keman öğretiminde en çok kullanılan 9 çağdaş Türk müziği eseri tespit edilmiştir. Daha sonra bu eserlerin, formsal, makamsal ve keman teknikleri yönünden içerik analizleri yapılarak, eserlerin şarkı formunda yazıldıkları, makamsal dizilerin ve geçkilerin sıkça kullanıldığı, aksak ritm yapılarının yoğun olduğu ve keman teknikleri bakımından ise batı çalma tekniklerinin kullanıldığı saptanmıştır. Ayrıca, eserdeki güçlüklerin tespitine yönelik lisans I, II, III, IV. sınıf keman öğrencilerine görüşme yöntemi uygulanmış ve elde edilen sonuçlara göre; eserlerin çok az öğrenci tarafından seslendirildiği ve seslendirilmesinde bir takım güçlükler olduğu ortak görüşüne de ulaşılmıştır.Araştırmanın deneysel kısmında ise; keman öğretiminde kullanılmakta olan çağdaş Türk müziği eserlerinin seslendirilmesine yönelik oluşturulan hazırlayıcı alıştırmaların işgörüsellik ve etkililik düzeylerini ölçmek amacıyla, ön test-son test kontrol guruplu model kullanılmıştır. Bu modele ilişkin; kontrol ve deney grubu ortalama farklılıkları için eşleştirilmiş, ?t? testi uygulanmış olup; elde edilen istatistiksel verilere göre, deney grubunun aritmetik ortalamalarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiş ve bu sonuca göre oluşturulan hazırlayıcı alıştırmaların etkililiğinin yüksek olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, examining examples of preparatory exercises directed towards vocalization in contemporary Turkish music works used in violin teaching are dealt with regards to usefulness and effectiveness.In the first stage of it, as well as literature hatching, a poll?s taken to lecturers who teach violin in department of fine arts education in Turkey, according to the results, it?s been determined that in violin teaching very little?s benefitted from contemporary turkish music works, repertoire isn?t sufficient, there?re difficulties in vocalization, also 9 contemporary Turkish music works which are mostly used in violin teaching, are determined. Later, content resolvings at these nine Works?ve been done according to shapeness, violin techniques and tune, and found out that they?re written in song form, and tune scale and modulations, defective structures, western playing techniques?ve been used intensively. Besides, interviewing method?s carried out on bachelor?s degree of I, II, III, IV classes of violin students, and according to the results, they?ve been vocalized by very few students and have reached to a consensus that there?re difficulties in vocalization of them.In the experimental part it, to evaluate these preparatory exercises? levels, front and final test with checking groups method?re used. According to that model, checking and test group?re matched for average differences, ?t? test?s been carried out and according to the statiscal datas, meaningful differences?re fixed on arithmetical averages in experimental group,it?s been attained to an opinion that effectiveness of the preparotary exercises which?ve been formed with it, were high.