Ambalaj tasarım derslerinin iş piyasası ihtiyaçlarına uygunluğu
The accordance of the packing design lesson with business market
  1. Tez No: 239270
  2. Yazar: YASEMİN YALMANCI
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET ATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ambalaj Tasarımı, Ambalaj Tasarımı Dersi, Grafik Tasarım, Ambalaj Sektörü, Grafik Öğretmenliği, Matbaa Öğretmenliği, Packing Design, Graphic Design, Packing Sector, The Teacher of Graphic, The Teacher of Printing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; grafik ve matbaa eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarında ambalaj tasarım dersinin iş piyasası ihtiyaçlarına uygunluğunu ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda ambalaj tasarım dersinin içeriği, verildiği dönem, haftalık ders saatleri, atölye ortamı ve bunların yeterliliği gibi durumlar öğrencilerin görüşlerine ve ders içeriklerine dayanılarak değerlendirmesi yapılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere, Ankara ilinde grafik ve matbaa eğitimi veren bir yüksek öğretim kurumu ile bu dersi almış olan öğrenciler örneklem olarak belirlenmiştir. Bu dersi veren öğretim elemanlarının uzman görüşüne başvurulmuştur. Sektörde ise ambalaj tasarım ve üretim hizmeti veren kurumlara ambalaj tasarımcısının nasıl olması gerektiğine ilişkin sorular sorulmuştur ve sorulardan elde edilen cevaplar uzman görüşü olarak değerlendirilmiştir.Araştırmanın amacına yönelik olarak uzman görüşlerinden faydalanılarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve 80 öğrenciye uygulanan anket sonucunda elde edilen bilgiler SPSS programı yardımı ile analiz edilmiştir. Anketlerde yer alan her sorunun yüzde ve frekans değerleri alınıp tablolaştırılmıştır, grafik dağılımları ile yorumu yapılmıştır. Araştırma ile elde edilen bilgiler ışığında; son bölümde ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to establish the accordance of packing design lesson with business market in the institutions of higher education which give the graphic and printing education. Throughout this aim, the situations such as the the content of the packing design lesson, the term its given, weekly lesson hours, workshop setting and the efficiencies of all of these have been assessed by taking into consideration the students?opinions and the content of of the lessons. To realize this aim, an institution of higher education which gives graphic and printing education and the students having taken this lesson in Ankara have been defined as a test subject. The expert views of the lecturers, who give this lesson, have been taken. Then in the sector, the questions concerning how the packing designer should be like have been asked to the instutitions giving the facility of packing design and production and then the answers gained from the questions have been considered the expert view.The questinaire, which has been prepared by the researcher by benefiting from the experts? views based on the aim of research, have been applied to eighty students and the datas gained from the questianire have been evaluated with SPPS program. Each question taken place in the questionaire has been calculated with its percentange and frequency rate and has been shown in the tables, their comments have been made on their graphic distribution. Under the light of the datas gained from the research, the suggestions have been stated in the last chapter based on the problems which have been appeared.