Bursa yöresi Bektaşîlerinin müzik kültürü Kabulbaba köyü, Şehitler (Doma) köyü, Barcın köyü, Göllüce (Balarım) köyü
The musical culture of Bektashis in Bursa region Kabulbaba village, Şehitler (Doma) village, Barcin village, Göllüce (Balarım) village
  1. Tez No: 239395
  2. Yazar: SATI HARDAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MELİH DUYGULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Bektaşîlik, Müzik Kültürü, Bursa, Bektashism, Musical Culture
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
?Bursa Yöresi Bektaşîlerinin Müzik Kültürü? adlı çalışma, İnegöl ilçesi Şehitler Köyü, M.Kemalpaşa ilçesi Kabulbaba Köyü, Yenişehir İlçesi Barcın Köyü, İznik İlçesi Göllüce (Balarım) Köyü'nü içine alan bölgede yapılmıştır. Yaptığımız kaynak taraması, alan çalışması (gözlem ve mülâkat) neticesinde bu bölgede yaklaşık 30 civarında Alevî-Bektaşî köyü tespit edilmiştir. Bunlardan 4 model köy belirlenerek çalışma kapsamı sınırlandırılmıştır. Seçilen bu dört köy, yerli Alevî-Bektaşî olmaları ve bağlı oldukları ilçelerin farklı olması nedeniyle tercih edilmiştir. Çalışma sonu- cunda 55 adet Alevî-Bektaşî ezgisi derlenmiş ve bunlardan en karakteristik 17 adet ezgi notaya alınmıştır. Notalanan bu ezgilerin Biçim ve Tür özellikleri, Müzikâl özellikleri, Edebî özellikleri incelenerek, Bursa yöresi Alevî-Bektaşîlerinin Müzik kültürleri hakkında önemli sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject, ?The Musical Culture of Bektashis in Bursa Region?, includes the regions consist of Sehitler (Doma) Village in Inegol County, Kabulbaba Village in M. Kemalpaşa County, Barcin Village in Yenisehir County and Golluce (Balarim) Village in Iznik County. After the literature search and the study in this area (observation and interview), about 30 Alevi-Bektashi villages were determined. The scope of this study was narrowed by defining 4 model villages. These four selected villages were prefered because of their being local Alevi-Bektashi and because the counties which they belong to are different. As a result of the study, 55 Alevi-Bektashi melodies were gathered and the most characteristic 17 of them were transcripted. The Form and pecularity features, Musical features and literary features of these transcripted melodies were analysed and some important results were obtained about the Musical Culture of Alevi-Bektashis in Bursa Region.