Görsel sanatlar dersinde sanat eleştirisi yönteminin üç boyutlu çalışmalarda öğrencilerin öğrenme süreçlerine etkisi (8. sınıflar örneği)
The effect of arts criticism method on students? learning processes in three-dimensional works in visual arts course (a case from 8th grade classes)
- Tez No: 239408
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÖZSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eleştirisi, Üç Boyut, Heykel, Öğrenme, Algılama, Duyuşsal, Art Criticism, Three-Dimensional, Sculpture, Learning, Perception, Affective Properties
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu araştırma ile sanat eleştirisi yönteminin üç boyutlu çalışmalarda öğrenme süreçlerine ne tür bir etkisi olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Öğrenme süreçleri içerisinde sanat eleştiricisi ve algılama süreçleri, üç boyutlu çalışmalara yönelik uygulama becerileri ve duyuşsal özellikleri araştırılmıştır. Bahsedilen süreçler araştırmanın sınırlılıklarını da belirleme yönünden önemlidir. Ayrıca yukarıda bahsedilen süreçler araştırmanında alt amaçları ile ilişkilidir.Araştırma amacı ile bağlantılı doğru tespitlerde bulunmak ve sanat eleştirisinin üç boyutlu çalışmalardaki etkisinin daha net algılanması için öncelikle araştırmaya katılacak öğrencilerin hazır bulunuşluluk düzeyi tespit edilmiştir. İlk olarak, öğrencilerin var olan öğrenme düzeylerinin tespiti ile 1. alt amaca hizmet edecek bulgulara ulaşılmıştır. İkinci olarak ise sanat eleştirisi ve üç boyutlu çalışma süreçlerini bir araya getiren ünite ve günlük planlardan oluşan bir program hazırlanmıştır. Hazırlanan program ön görüşme, ders süreci görüşme ve gözlemleri ve son görüşmeleri de içerisine alan altı haftalık bir programdır. Bu altı haftalık programın dört haftası öğretim ve uygulama sürecinden oluşmaktadır. Sanat eleştirisi ve üç boyutlu çalışmalar ağırlıklı hazırlanan programın süreç ve sonuç ile ilgili ortaya çıkardığı değişimler araştırılmıştır.Araştırmada nitel veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın Modelini Durum (Örnek Olay) çalışması oluşturmaktadır. Ayrıca araştırmada II çalışma grubu, bir bağımsız gözlemci ve katılımcı gözlemci yer almıştır. Araştırmacı katılımcı gözlemci konumundadır. I. Çalışma grubuna öğrencilerin seçilmesinde ?tipik durum? örnekleminden yararlanılmıştır. II. Çalışma grubunda ise ?aykırı durum? örneklemi kullanılmıştır.Araştırmaya ait bulgulara; öğretim süreci ve sonunda yapılan görüşmeler, bağımsız gözlemci ve katılımcı gözlemci gözlem notları ile ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmaya ait veriler, öğrenciler ve bağımsız gözlemci ile görüşmelerden, bağımsız gözlemci ve katılımcı gözlemciye ait gözlem notlarından elde edilmiştir. Bu süreçte ortaya çıkan veriler doğrultusunda araştırmanın 2., 3. ve 4. alt amacına ait bulgulara ulaşılmıştır.Araştırma sonuçları sanat eleştirisi yönteminin öğrencilerin öğrenme süreçlerine olumlu katkılar sağladığı yönünde tespit edilmiştir.Araştırma sonucu elde edilen veriler içerik analizi, betimsel analiz ve doküman analizi ile çözümlenmiş ve NVivo 8.0 paket programı kullanılarak matrix ve modeller oluşturulmuştur. Araştırmanın geçerlilik-güvenirlik çalışması için bulgular, alandan üç uzman tarafından da değerlendirilmiştir. Uzmanlar arasındaki güvenirliğe ise Miles ve Huberman'ın güvenirlik hesaplaması ile ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
What kind of an effect arts criticism method has on the learning processes in three-dimensional works was attempted to be determined through this research. Art critic and perception processes, application skills for three-dimensional works and affective properties in the learning processes were researched. The processes mentioned are important also to determine the limitations of the research. Also, the processes mentioned above are related with the sub-objectives of the research.In order to make sound observations related with the purpose of enquiry and to more clearly perceive the impact of art criticism on three-dimensional works; the readiness level of the students that are to participate in the research is determined at the first hand. Firstly, the findings that would serve to the 1st sub-objective were achieved through determining the existing learning levels of the students. Secondly, a program, which is constituted of chapter and daily plans that bring arts criticism and three-dimensional working together, was prepared. The program prepared is one of six-weeks and include pre-interviews, course process interviews and observations, and post-interviews. Four weeks of this six-weeks program are composed of teaching and application process. The changes, which are created by the art-criticism and three dimensional works intensive programs, concerning the process and the result are investigated.Qualitative data collection method was used in the research. The model of the research is constituted of Case Study. Also, II working groups, one independent observer and participant observer took place in the research. Researcher is in the position of observer. ?Typical case? sample was utilized in the selection of students for the Ist working group. ?Atypical case? sample was used in the IInd working group.Findings of the research were tried to be acquired through the interviews made during and after the teaching process and observation notes taken by independent observer and participant observer. Data of the research were derived from interviews with students and independent observers, and from the observation notes of independent observer and participant observer. Following the data discovered within this process, findings about the 2nd, 3rd and 4th sub-objectives of the research were acquired.Results of the research showed that arts criticism method contributed positively to students? learning processes.The data derived from the research were resolved through content analysis, descriptive analysis and document analysis; and matrices and models were established through the usage of NVivo 8.0 package program. Findings were evaluated also by three specialists in the field for validity-reliability of the research. The reliability among the specialists was achieved by Miles and Huberman reliability calculation.