A review on Naim Tirali's life, art and works
Naim Tirali'nin hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
  1. Tez No: 814568
  2. Yazar: SEMİH KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Naim Tirali, hikâye, gazetecilik, Naim Tirali, story, journalism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Yazın hayatına hikâyeyle giriş yapan Naim Tirali, muhabirlikle başladığı gazetecilik mesleğini zamanla köşe yazarlığına, sonrasında yöneticiliğe ve gazete sahipliğine kadar yükseltir. Yazarın basın ve yayıncılık alanındaki kariyeri, öykü yazarlığına yaklaşık otuz yıl ara vermesine neden olur. Onun gazeteciliği bir anlamda, öykülerinde hissedilen ve toplumsal problemlere açık bir şekilde yer vermemekten kaynaklı boşluğu, günlük yazılarıyla telafi etme işlevi görmüştür. Naim Tirali'nin gazetecilik ile geçen bunca yıla karşın yazın hayatında ilk sıraya koyduğu öykücülüğü, yazarın doğumundan ölümüne kadar değişik coğrafyalarda farklı kültürlerle bezeli hayat hikâyesinin bir nevi tezahürü gibidir. Bu çalışmada Naim Tirali'nin hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde inceleme yapılarak yazarın edebiyat tarihindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Başta hikâye olmak üzere anı, fıkra (köşe yazısı), gezi yazısı gibi edebiyatın çeşitli alanlarında eser vermiş olan Naim Tirali'yi, bu çalışmayla birlikte tüm yönleriyle ortaya koymak ve bundan sonra benzer konularda yapılacak yeni yayınlara kaynaklık etmek hedeflenmiştir. Çalışmada, Naim Tirali'nin hayatının, sanat anlayışının ve vücuda getirdiği öykü, anı ve gezi türlerindeki yazılarının değerlendirilmesi ile gazete yazılarının tasnifi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Naim Tirali, who entered the literary life as an story writer, started his journalism career as a reporter, and step by step he increased his career to columnist, then to manager and newspaper ownership. The author's career in the press and publishing, has resulted in a nearly thirty-year gap of short story writing. In a sense, his journalism functioned to make up for the blank felt in his stories, caused by not explicitly mentioning social problems, with his diary writings. Despite all these years of journalism, Naim Tirali put storywritting in the first place in his literary life and it is like a manifestation of the author's life story with different cultures in different places from his birth to his death. In this study, Naim Tirali's place in the history of literature was tried to be determined by examining his life, art and works. And also with this study, it is aimed to present Naim Tirali, who has written in various fields of literature such as memoirs, columns, travel writing and especially storys with all his aspects and to be a source for new publications on similar subjects from now on. The study includes the evaluation of Naim Tirali's life, his understanding of art and his writings in the genres of stories, memories and the regimentation of newspaper articles.