Teachers and students' views on using mother tongue in elt classrooms
Yabancı dil öğretimi yapılan sınıflarda ana dil kullanımı üzerine öğretmen ve öğrenci görüşleri
  1. Tez No: 239430
  2. Yazar: ÖKKEŞ OFLAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİLİZ YALÇIN TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ana dil kullanımı, İkinci dil, Öğretmen ve öğrenci görüşleri, Use of mother tongue, Second language, Teacher and student views
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yabancı dil öğretimi yapılan sınıflarda ana dil kullanımı uzun süredir tartışıla gelen bir konudur. Bazı dilbilimciler hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin ana dil kullanmaması gerektiği tezini savunurken, diğer bir grup ise yabancı dil öğreniminde ana dil kullanımının inkar edilemez bir katkı sağladığı görüşünü savunmaktadırlar.Bu araştırmanın amacı yabancı dil öğretimi yapılan sınıflarda ana dilin öğretmenler ve öğrenciler tarafından ne kadar sıklıkla kullanıldığını belirlemek ve ana dil kullanımı üzerine öğretmen ve öğrenci görüşlerini incelemektir. Bu çalışma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görev yapmakta olan altmış ingilizce öğretmeni ve yüz hazırlık sınıfı B kuru öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler niceliksel metodlar kullanılarak toplanmıştır. Bulgular iki ayrı anket ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Öğretmenlerle öğrenciler arasındaki ana dil kullanımına dair görüşler verilen iki ayrı anketle ölçülmüştür. Rastgele seçilmiş beş öğrenciyle de sınıf içerisinde ana dil kullanımı üzerine görüşmeler yapılmıştır.Veriler ana dil kullanımının yabancı dil öğretiminin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve sınıf içerisinde ana dil kullanımı üzerine öğretmenlerle öğrenciler arasında önemli bir görüş farklılığının olmadığını ortaya koymuştur. İkinci dil edinimi üzerine güncel çalışmalar incelendiğinde, birinci dilin dil öğretiminde yardımcı bir rol üstlendiği açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
There has been a debate upon the use of mother tongue (L1) in foreign language classrooms for years. While some linguists assume that mother tongue should not be used either by teachers or students, others think that use of mother tongue makes an undeniable contribution to this process.The purpose of this study was to determine to what extent teachers and students use mother tongue in the classrooms and to investigate teachers and students? opinions about the use of mother tongue in the classrooms.The present study was conducted at the end of spring semester of 2008-2009 academic year in Gaziantep. Sixty English language teachers working in Gaziantep University School of Foreign Languages and one hundred preparatory class level B students participated in the study. The data was analysed using quantitative in design. The findings were collected through two questionnaires and an interview. The relationship between English language teachers? views and students? views was measured through the questionnaires administered to teachers and students. Interview was carried out with five preparatory class students.The data revealed that mother tongue was an inseparable part of language teaching and there was no significant difference between teachers and students? views concerning the use of mother tongue in the classrooms. By referring to the current theories of second language acquisition and reviewing the recent literature, it can be seen that the first language of learners has a necessary and facilitating role in all aspects of language instruction.