ELT student-teachers' views about the use of L1 in language teaching before and after their participation in practicum
Yabancı dil olarak İngilizce öğretecek İngilizce öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması öncesinde ve sonrasında yabancı dil öğretiminde anadil kullanımı hakkındaki düşünceleri
  1. Tez No: 768426
  2. Yazar: SERHAT KOCAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadil, İngiliz dili eğitimi, İngilizce öğretmen adayları, öğretmenlik uygulaması, inanç ve tutum, Mother tongue, English language teaching, student teachers, practicum, belief and attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yabancı dil öğretiminde anadil kullanımı uzun zamandır tartışılan ve kesin bir cevabı bulunamayan bir konudur. Yıllar boyu birbiri ardına üretilen teoriler ve yaklaşımlarla birlikte yabancı dil öğretiminde anadil kullanımı ya desteklenmiş ya da eleştirilmiştir. Bugün hala ne uzmanlar ne de öğretmenler bu konu üzerinde uzlaşabilmiş değiller; bazıları anadil kullanımını savunurken bazıları da anadil kullanımının yabancı dil öğrenimini engellediğini ve kötü etkilediğini savunmaktadırlar. Bu çalışma son sınıf İngilizce Öğretmenliği adaylarının yabancı dil öğretiminde anadil kullanımı hakkındaki düşüncelerinin öğretmenlik uygulaması boyunca değişikliğe uğrayıp uğramadığını araştırmayı ve bulmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı Bahar Döneminde Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi (ELT) bölümünde yapılmıştır. Araştırmaya toplam 52 öğretmen adayı katılmıştır. Son sınıf İngilizce Öğretmenliği öğrencisi olan ve Öğretmenlik Uygulaması adlı dersi alan öğrencileri seçmek için Ölçüt Örneklem yöntemi uygulanmıştır. Bu çalışmada veri toplamak için iki araştırma aracı kullanılmıştır: bir anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler. Öğretmen Adayı Anketi'ndeki nicel veriler, SPSS v.23 ile analiz edilmiş ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen nitel verileri değerlendirmek için içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, katılımcıların Anadil kullanımına ilişkin olumlu tutumlarının iki kattan fazla artarken, olumsuz tutumlarının ise üç kat düştüğünü göstermiştir. Bu bulgular, öğretmen adaylarının anadil kullanımına ilişkin tutumlarının öğretmenlik uygulaması sırasında olumlu yönde değiştiğini açık bir şekilde göstermektedir. Ayrıca, bu çalışma öğretmen adaylarının Öğretmenlik Uygulama deneyimi boyunca anadil kullanımına yönelik inanç ve tutumlarının etkileyen faktörleri de araştırmayı amaçlamıştır. Kalabalık sınıflar, öğrencilerin oturma düzeni, kısa ders saatleri gibi sınıf yönetimine dair konular, okul idareleri ve velilerden gelen baskılar, gerçek sınıf ortamı ve deneyimi, öğrencilerin kısa dikkat sürelerinin yanı sıra öğrencilerin seviye ve ilgi düzeylerinin, öğretmen adaylarının anadile yönelik inanç ve tutumlarını değiştiren faktörler olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, aday öğretmenlerin anadillerini kullanmanın bir suç ya da etkisiz bir teknik olmadığı konusunda eğitilmeleri gerektiğini, aksine uygun ve verimli bir şekilde kullanılması halinde dil öğretimi için değerli bir öğretim aracı olabileceğini vurgulamıştır. Bu nedenle, aday öğretmenlere sınıfta ne zaman ve neden Anadil kullanabileceklerine yaşanmış veya yaşanması muhtemel örnekler gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
The use of mother tongue in language teaching is a long-standing debate that cannot be resolved. Along with the numerous theories and approaches developed one after another throughout the years, the use of mother tongue in foreign language teaching has either been supported or criticized. Today, neither experts nor teachers have been able to reach a consensus on this issue. While some advocate for the use of the mother tongue, others believe that the use of the mother tongue impedes and adversely impacts foreign language learning. The present study aims to determine whether practicum experience has an impact on student teachers' opinions about the use of mother tongue in language teaching. The study was conducted during the spring semester of 2019-2020 at Çukurova University's English Language Teaching (ELT) department within the Faculty of Education. A total of 52 student teachers participated in the study. Criterion sampling was utilized to choose participants who had previously been ELT students and had participated in the Teaching Practicum course. Two research instruments were utilized to collect data in this study: a questionnaire and semi-structured interviews. Quantitative data from The Student Teachers' Questionnaire was analyzed with the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 23 and content analysis was used to assess the qualitative data acquired through semi-structured interviews. The findings of the study indicated that while participants' favourable opinions about L1 use had more than doubled, their unfavourable opinions fell by a factor of three. This occurrence demonstrates unequivocally that student teachers' opinions about the use of L1 changed positively during their practicum experience. This study also seeks to investigate the factors that influence student teachers' opinions about the use of L1 during their practicum experience. The real classroom environment and experience, students' short attention spans, classroom management issues in schools such as crowded classrooms, seating layouts, and short lesson time, the pressure of the parents and administration as well as students' level and interest, are the factors that influence student teachers' opinions about the use of L1. These findings highlighted that student teachers must be educated that using one's mother tongue is not a sin or an ineffective technique, but it conversely may be a valuable instructional instrument for language teaching if it is employed appropriately and efficiently. Thus, student teachers must be shown real-world instances of when and why L1 could be employed in the classroom.