Siyasal rıza bağlamında oy verme davranışları üzerine bir araştırma: Erzincan ili örneği
Research on voting behaviors from the political consent framework: The case of Erzincan province
- Tez No: 632013
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Seçmen, Oy verme, Siyasal rıza, Erzincan, Politics, Voter, Voting, Political consent, Erzincan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Modern çağla birlikte başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada siyasal yönetimde temsili demokrasi en yaygın yönetim şekli olarak benimsenmiştir. Bu durumun bir sonucu olarak iktidar olma noktasında seçmenin oy verme davranışının anlaşılması ve yönlendirilmesi, politika biliminin en temel konularından biri olmuştur. Bu bağlamda bu çalışmanın konusu“Türkiye'de Siyasal Rıza”'dır. Çalışmanın amacı, oy verme davranışında seçmenin siyasal rızasını, yani verdiği oydaki kendi rızasını anlamaktır. Bu amaçla, bu çalışmaya özgü olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Siyasal Rıza Ölçeği”nin de içinde bulunduğu veri toplama seti Erzincan'da yaşayan ve seçmen hüviyetine sahip olan değişik özelliklerdeki 1065 katılımcıya uygulanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiş ve özetle şu sonuçlar bulunmuştur: Seçmenlerin demografik özelliklerine göre bu çalışmada ele alınan siyasal rızanın unsurlarına verdikleri önem düzeyinin bazı unsurları için farklılaştığı ve bazıları için farklılaşmadığı görülmüştür. Benzer şekilde kontrol grubu olarak ele alınan araştırma sorularındaki siyasal ilgi, parti bağımlılığı, siyasal kampanyalara karşı ilgi, oy verme karar zamanı ve siyasal olaylara karşı tutum değişkenleri için de seçmenlerin bu çalışmada ele alınan siyasal rızanın unsurlarına verdikleri önem düzeyinin bazı unsurlar için farklılaştığı ve bazıları için farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ancak sadece benzeşmeci oy verme modeli hariç, seçmenlerin algıladığı oy verme modelleri düzeyine göre bu çalışmada ele alınan siyasal rızanın unsurlarına verdikleri önem düzeyinin tüm unsurlar için anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Özetlemek gerekirse, bu çalışmada ele alınan siyasal rızanın unsurlarının, seçmenlerin oy verme kararlarını demografik özelliklerinin ve diğer değişkenler ile oy verme modellerini algılama düzeylerinin farklılığına göre farklı yönlerde ve düzeylerde etkilediği görülmüştür denilebilir.
Özet (Çeviri)
With the modern age, representative democracy has been the most widespread form of government in political management in the world, notably in Europe. Understanding and directing voters' voting behaviors to be in power has been one of the fundamental subjects of political science. In this sense, this study deals with the subject“Political Consent”in Turkey. The study aims to understand voters' political consents in voting behaviors, that is, their consents in the voting process. To meet this aim, a data collection instrument, Political Consent Scale, specially designed for this study by the researcher, was applied to 1065 voters with different characteristics living in Erzincan province of Turkey. After the analysis of the data, the following results were reached at the end of the study. The level of importance given to the political consent elements in this study was statistically differentiated according to some of the demographic characteristics of the voters. Similarly, while the variables (i.e., the political interest, party dependence, interest in political campaigns, decision-making decision time and attitude towards political events) significantly differed according to the level of importance given to some of the political consent elements, some of those variables did not. However, it was also found that the level of importance given to the political consent elements varied significantly for all the elements according to the level of voting models perceived by the voters, except for the correspondent model of voting. In sum, the political consent elements dealt in this study affected the voters' voting decisions in different directions and levels in terms of the differences in their demographic characteristics, the perception levels on other variables and voting models.