Hisse senedi getirilerine etki eden yatırım tercih kriterleri ve FVFM'nin İMKB'de panel veri yöntemi ile test edilmesi
Investment preference criterias that affect stock returns and testing capm with panel data in ISE
  1. Tez No: 239663
  2. Yazar: BERK YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Getiri, İMKB, Panel Veri, FVFM, Return, CAPM, Panel Data, ISE
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı İMKB Ulusal 100 Endeksi'ne kayıtlı işletmelerin hisse senedi getirilerini etkileyen faktörlerin tespit edilmesi ve bu faktörlerin getirileri ne ölçüde etkilediklerinin belirlenmesidir. Bu amaçla finans literatürü incelenerek bugüne kadar yapılan çalışmaların ışığında İMKB Ulusal 100 Endeksi'ne kayıtlı işletmelerin hisse senedi getirilerine etki edeceği düşünülen işletmeye özgü en önemli faktörler uygun hipotezler oluşturularak panel veri modeli ile test edilmiştir.Türkiye'de 2003 yılında enflasyon oranlarının mali tablolar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesine yönelik yapılan düzenlemeler nedeniyle çalışmaya ilişkin uygulama dönemsel olarak iki kısıma ayrılmıştır. İlk kısımda 2003-2007 yıl aralığı baz alınarak İMKB Ulusal 100 Endeksi'ne kayıtlı işletmelere ait hisse senedi getirilerine etki eden faktörler panel veri analizi kullanılarak test edilmiş, diğer kısımda ise 1993-2007 dönemi için FVFM'nin İMKB'de uygulanabilirliği ve geçerliliği yine panel veri yöntemi kullanılarak analize devam edilmiştir. Çalışma kapsamında ele alınan işletmelere ilişkin veriler İMKB'nin resmi internet sitesinden elde edilen mali tablolar kullanılarak oluşturulmuş ve istatistiki modellerin test edilmesinde EViews 6.0 ve Stata 10.1 paket programlarından yararlanılmıştır.Elde edilen bulgular İMKB Ulusal 100 Endeksi'ne kayıtlı işletmelerin hisse senedi getirilerinin başta beta olmak üzere temettü verimi, serbest nakit akımı ve piyasa değeri/defter değeri değişkenlerinden etkilendiğini ve FVFM'nin İMKB Ulusal 100 Endeksi'ne kayıtlı işletmelerin getirilerini açıklamada geçerli bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out which factors affect stock returns of the firms listed in Istanbul Stock Exchange (ISE) National 100 Index and to what extent. Thus, financial literature has been examined, and in the light of so far studies; the factors among the most important ones particular to the firms listed in ISE and considered affecting stock returns of those firms have been tested by making hypotheses and the help of panel data method.The study has consisted of two parts taking into account some arrangements for eliminating the negative effects of high inflation rate on the financial tables in the year 2003. In the first part, based on the period of 2003-2007, factors that affect stock returns of the firms listed in ISE National 100 Index has been tested using panel data method. In the second part, the applicability and the validity of CAPM in ISE for the period of 1993-2007 also has been tested with panel data method. The data used in this study has obtained from financial tables on the official web site of ISE and EViews 6.0 and Stata 10.0 package programmes have been used for statistical process.The results of the analysis have shown that the stock returns of the firms listed in ISE National 100 Index are affected mostly by the variables namely; beta, dividend yield, free cash flow and book to market value. Furthermore, the other finding supports the validity of CAPM in ISE National 100 Index.