Okul öncesi eğitimi öğretmenlerinin denetimi
Auditing pre-school teachers
- Tez No: 239842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL TOPRAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Öğretmen, Denetim, Model Önerisi, Pre-School Education, Teacher, Auditing, Model Proposal
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu araştırmada; alanyazından yararlanılarak Türkiye'de okul öncesi eğitimi öğretmenlerinin denetim süreci ile ilgili eksikliklerin ve çözüm önerilerinin belirlenmesi yoluyla okul öncesi eğitimi öğretmenlerinin denetimine ilişkin bir model önerisi geliştirilmesi amaçlanmıştır.Araştırma, nitel araştırma desenlerinden ?kuram oluşturma? yaklaşımı ile hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini, alanyazında bulunan tüm dokümanlar oluştururken; konunun bütünüyle ya da herhangi bir boyutuyla ilişkili alanyazında bulunan tüm dokümanlar, içerik olarak birbirini yineleme durumuna gelene kadar örnekleme dâhil edilmiştir. Verilerin toplanması aşamasında, Türkiye'de okul öncesi eğitimi öğretmenlerinin denetim süreci ile ilgili alanyazında belirtilen eksiklikler ve bu eksikliklere getirilen öneriler incelenmiş ve elde edilen veriler ?sürekli karşılaştırmalı metot? ile analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda; geliştirilen model, eğitim ve öğretim boyutlarında, modelin içeriğinin ve biçiminin ayrı ayrı açıklanması şeklinde sunulmuştur.Eğitim ve öğretim etkinliklerinin denetimi biçim olarak şu aşamalardan oluşur; ?Denetmenin bilgilendirme amaçlı bir toplantı yapması?, ?Denetlenecek öğretmenle tanışılması?, ?Denetlenecek öğretmenle ilgili ön bilgilerin alınması?, ?Eğitim etkinliklerinin denetimi ile ilgili görüşmenin yapılması?, ?Öğretim etkinliklerinin denetimi için gözlem öncesi görüşmenin yapılması?, ?Eğitim ve öğretim etkinliklerinin denetimi ile ilgili gözlem aşamasının gerçekleştirilmesi?, ?Gözlem sonrası görüşmenin yapılması?, ?Puanlamanın yapılması?, ?Öğretmenin denetmen tarafından yetiştirilmesi?, ?Gelişim planının hazırlanması? ve ?Gelişim planının ilgililere duyurulması?.Modelin hangi ölçütlerle gerçekleştiğinin açıklandığı içerik bölümü ise, öğretmen yeterliliklerinden yola çıkılarak aşağıda belirtilen ana ölçütlerden oluşturulmuştur. Eğitim etkinliklerinin denetimi; ?Türk Milli Eğitiminin Genel Amaç ve İlkelerini Bilme ve Uygulama?, ?Genel Kültür Bilgisi?, ?Kişisel Yeterlilikler?, ?Toplumsal Yeterlilikler?, ?Teknolojik Yeterlilikler?.Öğretim etkinliklerinin denetimi; ?Okul Öncesi Eğitimin Amaç ve İlkelerini Bilme ve Uygulama?, ?Alan Bilgisi? ve ?Öğretmenlik Bilgisi?dir.
Özet (Çeviri)
In this study, benefiting from literature, a model related to the auditing of teachers? has been aimed to be developed by way of the determination of the deficiencies about the process of auditing teachers and solutions to this.The study has been prepared with the ?Grounded Theory?, which is one of the qualitative research designs. While the population of the study is comprised by all the documents in the literature, all the documents connected with one part or the whole of the subject here in have been included in the sampling till they repeat one another in terms of content. During data gathering, deficiencies about the auditing process of preschool teachers in Turkey and solutions put forward for these deficiencies have been looked through and the output data have been analyzed through ?constantly comparative method?.At the end of the study, the developed model has been presented within the context of education and teaching, and the content and the format of the model have been explained separately.In terms of content, the auditing of educational and teaching activities consists of these stages: The auditor?s holding a meeting in order to share information?, ?Getting to know the teacher to be audited?, ?Getting pre-knowledge about the teacher to be audited?, ?Doing an interview about the auditing of educational activities?, ?Doing a pre-observation interview for the auditing of teaching activities?, ? The realization of the observation stage which is about auditing educational and teaching activities?, ?Doing an interview after the observation?, ?Grading?, ?The teacher?s being educated by the auditor?, ?The preparation of the developmental plan?, and ?Acknowledging the related people of the developmental plan?.Setting out with teacher competencies; the content part, where we explain with which criteria the model is realized is explained, has been made up of the major criteria listed below. Auditing educational activities; ?Knowing and Implementing the General Aims and Principles of Turkish National Education?, ?General Knowledge on Culture?, ?Personal Competences?, ?Social Competencies?, and ?Technological Competencies?.Auditing teaching activities; ?Knowing and Implementing the General Aims and Principles of Pre-school Education?, ?Field Knowledge? and ?Teaching Knowledge?.