Çok aşamalı yapısal eşitlik modellerinin iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerine bir uygulaması
An application of multilevel structural equation models to the relationship between job satisfaction and organizational commitment
- Tez No: 239956
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ARMUTLULU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok Aşamalı Yapısal Eşitlik Modelleri, Çok Aşamalı Doğrulayıcı Faktör Analizi, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Multilevel Structural Equation Modeling, Multilevel Confirmatory Factor Analysis, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Çok aşamalı yapısal eşitlik modelleri, çok aşamalı doğrulayıcı faktör analizi ve çok aşamalı yol analizinin bir modelde toplanıp sentezlenmesinden meydana gelmektedir. Çok aşamalı veri seti ile beraber örtük kavram veya soyut yapılar için, bir ölçme modeli kurulacaksa çok aşamalı doğrulayıcı faktör analizinden yararlanılır. Çok aşamalı verinin varlığında, örtük değişkenler arasındaki ilişkiler için ise çok aşamalı yol analizinin kullanılması uygundur.Tezin temel amacı, çok aşamalı yapısal eşitlik modellerinin örgütsel davranış modellerinde kullanılabilirliğini göstermektir. İş tatmini ve örgütsel bağlılık, örgütsel verimlilik açısından çok önemli iki kavramdır. Bu çalışmada, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki, çok aşamalı yapısal eşitlik modellerinden yararlanılarak araştırılmış ve özel bir bankanın 63 şubesinde çalışan 644 kişiye yapılan anket formundan elde edilen veriler kullanılmıştır. Analiz sonucunda, gruplar içi modelde, banka çalışanlarının iş tatmini üzerinde yöneticiler, iş arkadaşları, iletişim ve ücretin etkili olduğu görülmüştür. Örgütsel bağlılık üzerinde ise iş tatmini, yöneticiler ve iş arkadaşları örtük değişkenlerinin etkili olduğu söylenebilir. Gruplar arası modelde, iş tatmini, gruplar içi modelde olduğu gibi örgütsel bağlılığın nedenidir.
Özet (Çeviri)
Multilevel structural equation modeling, a synthesis of multilevel confirmatory factor analysis and multilevel path analysis. The multilevel confirmatory factor model, which is often called the measurement model for multilevel data, specifies how the latent factors are measured by the observed variables. Multilevel path analysis, which is often called latent variable model, contains the relationship between the latent factors for multilevel data.The main aim of this dissertation is at reflecting on the role of multilevel structural equation modeling in organizational behavior models. Job satisfaction and organizational commitment are important as organizational productivity. İn this study, we investigate the relationship between job satisfaction and organization commitment. Data was obtained from 644 employees from 63 branch via questionnaire, and have been analyzed by multilevel structural equation modeling. According to within model, job satisfaction is determined by pay, supervisor, coworkers and communication. This model mention that, supervisor, coworkers and job satisfaction have a direct effect on organizational commitment. According to between model, job satisfaction is found to be causally antecedent to organizational commitment.