Fen ve teknoloji dersinde çoklu zeka kuramı uygulamalarının sınıf öğretmeni görüşlerine göre değerlendirilmesi (Aydın ili örneği)
Evaluation of multiple intelligence theory applications in science and technology lesson according to elementary teachers? opinions (The sample of Aydın city)
- Tez No: 240065
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN YENİCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen ve Teknoloji Dersi, Sınıf Öğretmeni, Öğretmen Görüşleri, Multiple İntelligence Theory, Science and Technology Lesson, Elementary Teachers, Teacher opinion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji dersinde Çoklu Zeka Kuramı uygulamalarının öğrenciye etkilerinin ne yönde olduğuna, etkinlik hazırlarken zorlanıp zorlanmadıklarına, uygulamalarda kendilerini yeterli bulup bulmadıklarına ve Çoklu Zeka Kuramına dayalı değerlendirmenin diğer değerlendirme yaklaşımlarına göre etkili olup olmadığına ait görüşlerini belirlemektir.Araştırmanın çalışma grubunu 2008?2009 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, Aydın ili merkez ilçedeki 32 ilköğretim okulunda görev yapan 177, 4. ve 5. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek kullanılmış, toplanan veriler SPSS 11,5 paket programı ile analiz edilmiştir.Bu araştırma sonucunda ilköğretim birinci kademede görev yapan sınıf öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji dersinde Çoklu Zeka Kuramı uygulamalarına yönelik görüşleri ile yaş, cinsiyet, mezun olunan okul türü, öğretmenlik mesleğinde geçen hizmet yılı, okuttukları sınıf düzeyi, görev yaptıkları okulun sosyo-ekonomik durumu, çoklu zeka kuramı ile ilgili bir hizmet içi eğitime katılıp katılmadıkları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine how the classroom teachers? practices of Multiple Intelligence Theory affect students in Science and Techonology lesson, whether they have difficulty while preparing activities and find themselves competent and also their opinions about whether other evaluation approaches are more effective comparing to others based on Multiple Intelligence Theory.The sample of the study consisted of 4th and 5th grade 177 elemantry teachers who were working in 32 primary schools connected to ministry of education, from central district of Aydın during 2008-2009 academic year. A scale which was developed by the researcher was used for the study. Data were analyzed with 11,5 package programme. The results of the study indicate that there was not any significant difference between 1st grade elemantry teachers? opinions about the application of Multiple Intelligence Theory in Science and Techonology lesson and their age, gender, type of graduated school, Professional service year, level of the class they teach, socio-economic condition of the school they work, having in-service training about multiple intelligence or not.