Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren KOBİ niteliğindeki işletmelerin finansman sorunları
Financial problems of SME in Kahramanmaraş
- Tez No: 240109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL AYRIÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ'lerin Sorunları, Finansal Sorunlar:, SME, SME?s Issues, Financial Problems
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tez çalışmamızın amacı, Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren KOBİ niteliğindeki işletmelerin genel finansal sorunlarını ortaya koymaktır. Diğer bir ifadeyle, KOBİ niteliğindeki işletmelerin yaşadıkları finansal sorunların neler olduğunun belirlenerek, elde edilen sonuçlar ışığında çözüm önerilerinin ortaya konulmasıdır. Çalışma, teorik ve uygulama olmak üzere iki temel kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda; genel olarak KOBİ kavramı ve bu tür işletmelerin genel sorunları anlatılmıştır. Uygulama kısmında ise; Kahramanmaraş illinde faaliyet gösteren ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı KOBİ niteliğindeki işletmelerden tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen 100 işletmeye anket uygulanmış ve elde edilen verileri SPSS istatistik paket programı ile değerlendirilerek analiz edilmiştir. Genel olarak elde edilen bulgular, KOBİ niteliğindeki işletmelerin önemli derecede finansal sorunlar yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Tez çalışmamız son olarak, anket uygulaması ve yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular ışığında sonuç ve önerilerin sıralanması ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyse the concept of Small and Medium Enterprises and to reveal, particularly, their financial problems. In other words, the main goal is to determine the financial difficulties that SMEs experience and to propose some solutions based on our findings. This work consists of two main parts, theory and application. In the former part, the concept of SMEs and their main problems are presented in general. In the latter, a survey is conducted for 100 firms defined as SMEs in the province of Kahramanmaraş and registred to Kahramanmaraş Chamber of Commerce and Industry. The data of the survey is analysed with SPSS. The findings reveal that SMEs in question have significant financial problems. The thesis is completed by presenting the survey and suggestions according to the findings.