İlköğretim 6.,7. ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan kelime grupları üzerine bir değerlendirme
On the phrase structures used in the sixth, seventh and eighth grade Turkish language textbooks
- Tez No: 240153
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadili öğretimi, sözdizimi, kelime grubu, Türkçe ders kitapları, Teaching of mother tongue, syntax, phrase structures, Turkish language textbooks
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 430
Özet
Türk dilinin yapısı konusunda net bir fikir verilmesi amacıyla kullanılan araçlardan en yaygın, en sık ve en kolay ulaşılır olan Türkçe ders kitaplarının ana dili öğretimini ne derecede gerçekleştirdiğinin belirlenmesi konusunda günümüze kadar pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda, İlköğretim Türkçe ders kitaplarının öğreticiliğinin saptanması konusu gerek içerik gerekse öğretim metotları açısından pek çok kez irdelenmiştir, ancak Türkçe ders kitaplarının sözdizimsel olarak kelime grupları açısından daha önce incelenmediği gözlemlenmektedir. Bu çalışma, Türkçe ders kitaplarında yer alan kelime gruplarının yapı, çeşit ve kullanım özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlandı. Türkçede kelime gruplarının tanımı, çeşit ve sınıflandırma farklılıklarıyla başlayan çalışma, daha sonra 6., 7. ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki kelime gruplarının tespitine ve kullanım özelliklerine sayısal veriler eşliğinde yer verir. Sonuç olarak ise, sayısal veriler üzerinden kitap hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many studies have been carried out to identify to what extent the Turkish language textbooks, which are the most widespread, frequent and accessible means used to give a clear and concise idea about the structure of Turkish language, fulfill the teaching of mother tongue. In those studies, the case of determining the instructiveness of elementary school Turkish language textbooks has been scrutinized both in terms of content and teaching methods many times; however it is observed that Turkish language textbooks have never been examined syntactically in terms of phrase structures before. This study has been prepared to specify the structure, the kinds and the intended uses of the phrase structures used in Turkish language textbooks. The study begins with the definition, the kinds and the categorization differences of Turkish phrase structures; then it gives place to the findings and the intended uses of phrase structures in the sixth, seventh, and eighth grade Turkish language textbooks. And as a conclusion, the books are evaluated along with the numerical results that have been obtained.