Yatırımcı davranışını etkileyen faktörlerle yatırım kararları arasındaki ilişki bireysel-kurumsal yatırımcı farklılaşması
The relationship between the factors that affects of investor behaviour and investment decisions individual-institutional investor differentiation
  1. Tez No: 240164
  2. Yazar: NİLGÜN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, bireysel yatırımcı, kurumsal yatırımcı, asimetrik bilgi, manipülasyon, içeriden öğrenenlerin ticareti, temsilcilik problemi, Behavioral finance, individual investor, instituonal investor, asymmetric information, manipulation, insider trading, agency problem
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Finansal piyasalarda yatırımcıyı sınırlayan, davranışlarına yön veren ve onları rasyonel davranmaktan alıkoyan pek çok faktör bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yatırımcı davranışlarını etkileyen faktörlerle yatırım kararları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın ana amacı, bireysel yatırımcıların kişisel portföylerini, kurumsal yatırımcıların profesyonel anlamda yönettikleri portföyü değerlendirirken yatırım davranışına yön veren unsurlar ve bu unsurların şekillendirdiği yatırım tarzlarının farklılık gösterip göstermediğidir. Uygulama kısmında yatırımcı davranışını etkileyen ve çalışmada altı başlık halinde sıralanan faktörlerle yatırım kararları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada yer alan faktörlerin belirlediği yatırım tarzlarının ve davranış kalıplarının bireysel ve kurumsal yatırımcılar açısından farklılık ya da benzerlik gösterip göstermediği araştırılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak bu ilişkiyi ölçmek için anket kullanılmıştır. Araştırma sonuçları değişkenlerin tipine göre, SPSS 15 programı kullanılarak ve frekans dağılımları, Mann-Whiteney U ve Chi-Square analizleri ile test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bireysel ve kurumsal yatırımcılar arasında yatırım yapma süresi, çeşitlendirme etkisi, portföyün kısa dönemli değişkenliğine ilişkin tutum, risk alma eğilimi,%50-%50 olasılıklı teklifin değerlendirilmesi, sürü davranışı açısından farklılık bulunduğu görülmüştür. Öte yandan kayıptan kaçınma yanlılığı, ev yanlılığı, medyada çıkan ekonomi haberlerini günü gününe takip etmek ve yatırımları gözden geçirme davranışı, günü birlik yatırım kararı alma, piyasalardaki günlük dalgalanmalara yönelik tutum, olası kayba kazançtan daha fazla önem verme eğilimi, kazandıran ya da kaybettiren yatırımı elden çıkarma kararı, içeriden edinilen bilgiye ya da duyuma dayalı yatırım kararı alma davranışı açısından bireysel ve kurumsal yatırımcılar arasında farklılık bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are many factors that determines and conducts to investors behaviors and keep away them from acting rational in financial markets. The aim of this study is to investigate whether there is a relationship between the factors that affects of investor behaviour and investment decisions. The main aim of this study is whether or not show difference in terms of elements which conducts to investments behaviour and investment style that shapes by these when individual investors or instituonal investors assess their portfolios . The relationship between the factors which investigated in the application part takes place under six titles in this study that affects of investors behaviour and investment decisions . It was investigated whether or not show differences or similarities between individiual and instituonal investors in terms of investment styles and behavioral patterns that determines by the factors that take place in the study. A questionnaire was used to measure this relationship for the compatibility of the study. The results of the survey were analysed by SPSS 15 program using frequency distiributions, Mann-Whiteney U and Chi-Square methods depending on the variable types. According to the survey results, it was seen that there is difference between individual and instituonal investors in terms of investment term, diversification effect, attitude towards to short periode variability in portfolio, risk propensity, to assess the offer which including fifty-fifty probability, herding behavior. On the other hand, it was seen that there isn?t difference between individual and instituonal investors in terms of loss aversion, home bias, to follow the economy news that takes place in the media day to day and the behavior of revision investments , to take investment decisions for the day, attitude towards to daily fluctuations in markets, the propensity to take notice of potential loss more than potential gain, disposing decision of the investment that make lose or gain, investment decision of based on insider information or hearsay .