Küresel mali kriz kapsamında insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve örgütsel yabancılaşma arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma
An application to determine human resource policies within eefects of global financial crises and relations on organizational alienation
- Tez No: 240169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, işe yabancılaşma, örgütsel yabancılaşma, davranış, insan kaynakları uygulamaları, küresel mali kriz, Alienation, estrangement, working alienation, organizational alienation, human resource applications, global financial crises
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı şirketlerce yürütülmekte olan insan kaynakları uygulamalarının çalışanların üzerinde olumsuz etkileri sonucu çalışanların yabancılaşma eğilimi gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Bu nedenle kurumsal yapıya sahip bir işletmede uygulama yapılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak bu ilişkiyi ölçmek için gerekli olan anket tasarlanmış ve kullanılmıştır. Bu çalışma için kullanılan veriler, işletme çalışanlarına yöneltilen ve 25 sorudan oluşan bir anket uygulanmak suretiyle elde edilmiştir. Anketin oluşturulmasında ölçülmek istenilen insan kaynakları fonksiyonlarından İşe Alma, Performans Değerleme, Ücret Yönetimi, Kariyer Yönetimi öne çıkarılmış, sorular demografik değişkenler ile birleştirilerek anket oluşturulmuştur. Araştırma sonuçları bulguların türüne göre, SPSS 17.0.2 (Deneme Sürümü) yazılımı kullanılarak frekans dağılımları, Kolmogorov Smirnov Testi, Bivariate Korelasyon, One Way Anova ve t- testi analizleri ile derlenmiştir.Araştırma öncesinde dünyada ve ülkemizde etkili olan küresel ekonomik kriz ile birlikte çalışanların olumsuz seyreden ekonomik gelişmeler karşısında tavrının, yabancılaşmaya giden yolda etkili olabileceğini düşünülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre anket uygulanan işletmenin çalışanlarının yabancılaşma düzeyi düşük ve insan kaynakları uygulamaları ile yabancılaşma düzeyi arasındaki ilişkinin de önemsiz olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak işletmeler için son derece sessiz bir düşman olan yabancılaşma kavramının, şirketlerin en değerli varlıkları olan çalışanlarını gizlice etkisi altına alarak içten içe onların verimliliklerini düşürmesi şirketler için çok büyük bir risktir. Bu nedenle yabancılaşmaya neden olabilecek diğer kavramların belirlenebilmesi için buna benzer akademik çalışmaların sürdürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this academic research is determinate relations between bad effect of human resources policies with alienation effect of employees. Therefore the application of this research had been done in a company who has a professional organization and management. An appropriate and convenient survey was designed and used in this application. The data which had been used in this research derive from the survey that pointed company?s employees, 25 questions inserted. The period of designing the survey was emphasized fields as Employment, Performance Evaluation, Compensation Management and Career Developing and those combined with demographical variables. Final data was analized with SPSS 17.0.2 software (Trial version) using statistical methods as frequency dispersion, Kolmogorov Smirnov Test, Bivariate Correlation, One Way Anova and t- test.Before beginning this research was thought that would affect global financial crises our country as the entire world therefore workers will easily approach organizational alienation. Results of this study which applied on employees confirm that the effect of alienation is poor and no certain relationship between human resource applications with alienation effect on employees. On the other hand the alienation is a very tricky enemy for companies who will effect on employees quietly then make their efficiency collapsed. Consequently the academic studies must me continued to determine the factors which effect on alienation.