Örgütsel adalet algısı ile tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik öğretmenler üzerinde bir uygulama
An application on teachers to examine the relation between organizational justice perception and burnout
  1. Tez No: 240223
  2. Yazar: PINAR KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Tükenmişlik, Öğretmenler, Organizational Justice, Burnout, Teachers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
?Bilgi çağı? olarak adlandırılan çağımızda, kuşkusuz bilgi en önemli üretim faktörüdür. Bu durum, bilgiyi üreten ve kullanan insanın da günümüz organizasyonları açısından değerini fazlasıyla arttırmıştır. Artık işletmeler için; çalışanlara daha iyi bir çalışma ortamı sunabilmek ve örgütü hakkında olumlu algı ve tutumlara sahip olmalarını sağlamak en önemli hedeflerden biri haline gelmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak, örgütsel davranış literatüründe de bazı kavramlar ön plana çıkmıştır. Örgütsel adalet ve tükenmişlik, bu kavramlar arasındadır. Örgütsel adalet kısaca çalışanın örgütteki adalet sezgilerini ifade ederken, tükenmişlik ise genellikle ?insan işi? yapan bireylerde görülen duygusal yönden kendini tükenmiş hissetme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı duygusunun azalması sendromudur.Öğretmenler üzerinde uygulanan bu araştırmada, örgütsel adalet algısı ile tükenmişlik arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örnekleminde İzmir-Karşıyaka'da 7 lisede çalışan 244 öğretmen yer almaktadır. Bu deneklerden verilerin toplanması amacıyla, çalışmada Maslach Tükenmişlik Envanteri, Örgütsel Adalet Anketi ve Demografik Bilgi Anketi kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 16 programı yardımıyla, Frekans dağılımı, Spearman korelasyon analizi, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis analizleri kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonuçları, örgütsel adalet algısı ile tükenmişlik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin, mesleği isteyerek seçip seçmediklerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Örgütsel adalet algısı ve tükenmişlik düzeyinin diğer demografik değişkenlere göre farklılık göstermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the era we live, called ?Information Era?, information is absolutely the most important production factor. This situation has greatly increased the worth of human, who produces and uses the information, for today?s organizations. Offering a better work environment for their workers and assuring they have positive attitudes and perceptions about the organization has nowadays become one of the most fundamental goals for companies. Parallel to these developments, some concepts have also come into prominence in the organizational behavior literature. Organizational justice and burnout are among these concepts. While organizational justice briefly expresses the perceptions of justice in an organization; burnout is a syndrome of feeling emotionally exhausted, depersonalization and reduced feelings of personal accomplishment that generally occurs among the individuals who do ?people work?.This survey which is applied on teachers purposes to examine the relation between organizational justice and burnout. The sample of the study consists of 244 teachers who work in 7 high schools in İzmir-Karşıyaka. Maslach Burnout Inventory, Organizational Justice Questionnaire and Demographic Questionnaire are used in the study to collect data from these subjects. The data collected is tested by using Frequency distribution, Spearman correlation analysis, Mann- Whitney U and Kruskal Wallis analysis with the assistance of SPSS 16 program. Survey results show that there is a significant relation between organizational justice perception and burnout. It is also determined that teachers? burnout levels differ according to whether or not they chose their professions willingly. It is observed that organizational justice perception and burnout level show no differences according to other demographic variables.