Genel liselerde çalışan branş öğretmenlerinin örgütsel vatandaşlık davranışları
The organizational citizenship behaviors of high school branch teachers
  1. Tez No: 240246
  2. Yazar: MEHMET YARIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel vatandaşlık davranışı, Örgütsel Davranış, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Behavior
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında çalışan branş öğretmenlerinin örgütsel vatandaşlık algı düzeylerini; sportmenlik, centilmenlik, yardımlaşma vicdanlılık alt boyutlarına göre tespit etmeye çalışmaktır. Öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranış göstermeleri, yaş, cinsiyet, kıdem, medeni durum, sahip olunan çocuk sayısı, mezun olunan son program değişkenlerine göre algılarda anlamlı farklılık gösterip göstermediği ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu araştırmanın evrenini, 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında, İstanbul ili, Bahçelievler ilçesindeki resmi gündüzlü eğitim yapan genel liselerde çalışan branş öğretmenlerini oluşturmaktadır. Bu ilçedeki çalışan 390 branş öğretmeninde 270 öğretmende anket geri dönüşü olmuştur. Bu araştırmada tarama modeli ile çalışılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışları anketi, Podsakoff, MacKenzie, Moorman ve Fetter (1990) ve Moorman (1991) tarafından geliştirilerek kullanılan ?örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeği? ile ölçülmüştür. Eğitim örgütlerine ise; Polat, Soner (2007) Ortaöğretim Öğretmenlerinin Örgütsel Adalet Algıları, Örgütsel Güven Düzeyleri İle Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Arasındaki İlişki? adlı yayınlanmamış doktora tezi çalışmasında ölçeği uyarlamıştır. Bu ölçek 20 maddeden oluşan likert tipi bir ölçektir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS for windows 13.0 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir.Yapılan çözümlemeler sonucunda öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık puanlarının yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin kıdem ve mezuniyet durumları, cinsiyet, sahip oldukları çocuk sayısı faktörlerine göre örgütsel vatandaşlık incelendiğinde farklılık görülmemektedir. Medeni duruma ve branş göre ise örgütsel vatandaşlık algısında farklılık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this search is to determine the level of organizational citizenship behaviors of the branch teachers who are working in the secondary schools according to sub-scales of altruism, civic virtue, courtesy, sportsmanship, Conscientiousness. Organizational citizenship behaviors? of the teachers, determine the differences in perceptions according to the variables such as age, gender, seniority, marital status, the number of children they have and the program that they have graduated.The branch teachers who are working in the official day-training high schools which are in the borough of Bahçelievler of İstanbul in 2008-2009 educational years form the total field under survey. The inquiries were sent to 390 branch teachers in this county and 270 of them were turned back. In this research teachers? organizational citizenship behaviors were examined with the Organizational Citizenship Behavior Scale that was developed by Podsakoff, MacKenzie, Moorman and Fetter (1990) and Moorman (1991). Education Institutions were examined with the scale which was used by Polat, Soner (2007) in his unpublished thesis of doctor that was about Organizational Justice Perceptions of Secondary School Teachers, the relations between the level of Organizational Confidence and The Organizational Behaviors. This scale consisted of 20 likert-type items. The data of this research were analyzed with SPSS for Windows 13.0 package program. For the variables such as gender, marital status, school type, administrator type; frequency (f), percentage (%), arithmetic mean (x), Standard deviation (ss), t test an done-way analysis of variance were used. In such cases that the differences make sense, the Scheffer test were applied to determine the source of differences.This shows that the scores of organizational citizenship of the people who joined this search is high. No significant differences are found when the organizational behaviors are analyzed according to seniority, graduation program, gender and the number of children they have. Some differences are found in the organizational citizenship behaviors according to branch of teachers and marital status.Probable explanations of the results and the researches that will be worthwhile of studying on this subject in the future are mentioned under the title of Discussion and Comment.