Anadolu,fen ve genel liselerde eğitim alan son sınıf öğrencilerinin bir üst öğrenime geçişte meslek seçimi ile ilgili yaşadıkları kaygıların çeşitli değişkenler açısından incelenmesi(Muğla ili örneği)
The main purpose of this research is to define the anxiety which students?, who are at their last year study of Anatolian, science and general high school, face when they go through the period about selecting a profession at their upper education study
- Tez No: 240280
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Meslek Seçimi, Anxiety, Selecting a Profession
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın ana amacı Anadolu, fen ve genel liselerde eğitim almakta olan son sınıf öğrencilerinin bir üst öğrenime geçişte meslek seçimine ilişkin yaşadıkları kaygıların belirlenmesine yöneliktir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2008?2009 Eğitim-Öğretim yılında Muğla İli sınırları içinde bulunan Anadolu, fen ve genel liselerde okuyan son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler dikkatle incelenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekten yararlanılmıştır. Bu araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması, anket formu ile gerçekleşmiştir. Anket formları ile toplanan verilerin çözümlenmesinde ise SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Bir üst öğrenime geçişte meslek seçimine ilişkin son sınıf öğrencilerinin yaşadıkları kaygıların belirlenmesi için bağımsız grup T Testi, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda, üst öğrenime geçişte öğrencilerin meslek seçimine ilişkin yaşadıkları kaygılar; cinsiyet, okul türü, eğitim aldığı alan, anne ve babanın eğitim durumu, mesleği, sağ/ayrı/ölü olması ve ailenin aylık gelir seviyesi gibi değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to define the anxiety which students?, who are at their last year study of Anatolian, Science and General High School, face when they go through the period about selecting a profession at their upper education study. This research consists of the sudents who are at their last year study of Anatolian, Science and General High School at 2008-2009 Educational Period within the premises of Muğla province. The sources and factual datas about the subject are deeply investigated in this research. The scale enhanced by the researcher made a great utility on collecting datas about this research. The raking method is used in this research. Collecting the datas is made by survey sheets. SPSS 15.0 programme is used for the analysis of the datas collected by survey sheets. Independence Group T Test, Mann Whitney U Test, Kruskal-Wallis H Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA) and Scheffe Test as Complemental Post Hoc Technics are applied and the results are evaluated for defining the anxiety which students?, who are at their last year study of Anatolian, Science and General High School, face when they go through the period about selecting a profession at their upper education study.As a result of analysis made, that the anxiety which students?, who are at their last year study of Anatolian, Science and General High School, face when they go through the period about selecting a profession at their upper education study can meaningfully be changed because of the sex, school type, the field studied, the educational background, job, death, seperated status of the mother and the father, the family income of students is the finding of this research.