Tab'î, hayatı, edebî kişiliği ve divânı
The life of Tab'î literary personality and tex of his divân
  1. Tez No: 240387
  2. Yazar: NEJLA KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tab'î, 18. yüzyıl, divân, târih, tahmis, Tab'î, 18th century, divân, dates, tahmis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Tab'î, 18. yüzyılda yaşamış bir divân şâiridir. Çalışmamızda Tab'î'nin hayatı, sanatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilerek divânının transkiripsiyonlu metni oluşturulmuştur.Tab'î'nin divânından başka bir eseri bilinmemektedir. Divânının büyük bölümünü târihler oluşturmaktadır. Divânda bu tarihlerin yanı sıra kaside, gazel ve bentlerle kurulan nazım şekillerinden olan tahmisler de yer almaktadır.Tab'î geniş kelime hazinesini şiirlerine yansıtmış bir şâirdir. Birçok dile vâkıftır. Bunun yanında deyimlere de sıkça yer vermiştir. Ayrıca tasavvufa pek değinmemiş ve şiirlerinde iç içe geçmiş mânâlara çok yer vermemiştir.18. yüzyıl şiir anlayışının ortaya konulmasında ve o dönemin sosyal hayatının anlaşılmasında hazırladığımız Tab'î Divânı'nın küçük de olsa fayda sağlayacağı düşünülmüştür. Neticede Tab'î'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilerek onun kültür ve edebiyat dünyamıza kazandırılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tab'î is a ?divan? poet who lived in 18th century. In this study a transcription text is formed by giving information about Tab'î?s life . Art and his literary characteristics.No other work of Tab'î is known except from his ?Divan? is mostly consists of the dates. In ?Divan? besides these dates , also ?tahmis? -one of the versifications formed by eulogy, odes and items- are exist.?Tab'î? is a poet who reflected his huge vocabulary to his poems. He is aware of many languages. Besides these he also mostly uses idioms. On the other hand he does not refer to Islamic mysticism and explanations which intervine in his poems.Our project of ?divan? of Tab'î is thought to help to understand the poetry concept and social life of 18th century. After all we try to gain Tab'î to our culture and literature by giving information about Tab'î?s life and works.