İnsan kaynakları fonksiyonlarındaki gelişmelerin sendikasızlaşma üzerine etkisi ve bir uygulama
The effect of human resorce management developing on non- unionization and an application
  1. Tez No: 240393
  2. Yazar: ERTUĞRUL KAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları fonksiyonları, sendikalar, sendikasızlaşma, Human resource management functions, trade unions, non-unionization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Değişimin baş döndürücü bir hızla yaşandığı günümüzde, şirketler rekabet avantajı yaratabilmek adına değişime ayak uydurmak zorunda kalmıştır. Bu değişim ve gelişimden İnsan Kaynakları Yönetimi bilimi de nasibini almıştır. Özellikle son 20 yılda insan kaynakları fonksiyonları ve sendikalar büyük bir değişim ve gelişimle karşı karşıya kalmıştır. Sadece bu değişimden etkilenen insan kaynakları yönetimi olmamıştır.Çalışanların ihtiyaçlarının tatmin edilmesi önem arz etmektedir. Başarılı insan kaynakları yönetim uygulamaları şirketleri pozitif yönden etkiler iken sendikaları negatif yönde etkilemiştir. İnsan kaynakları fonksiyonlarındaki gelişim sendikasızlaşmayı tetiklemiştir. Çalışmamızda insan kaynakları fonksiyonlarındaki gelişimin sendikasızlaşma üzerine etkisi ifade edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada ortaya konulan hipotezlerin doğruluğu anketler yardımı ile sınanmıştır. Uygulama sonucunda ise İK fonksiyonlarındaki gelişimin sendikaların güç kaybetmesinin sebeplerinden birisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the modern day where the changes happen in a surprisingly quick way, companies had to adapt to those changes in order to create advantage in competitive market grounds. Because of this changes and developments, human resources management had been affected too, taking their share. Especially in the last two decades, the functions of human resources had to encounter a massive change and development. But human resources weren?t the only areas that were affected because of this massive change and development.It is important to satisfy the expectations of the workers. Successful human resources departments affected companies in a positive way, whereas they affected the syndicates in the opposite, negative way. The improvement in the human resources pushed the non-unionization workers. In our work, it has been tried to explain the effects of the improvement of human resources upon syndicalism. Hypothesizes in our research were challenged and proved through questionnaires. In the end of application, it was seen that the improvement in human resources was one of the reasons to explain the loss of power for syndicates.