Holding ve grup şirketlerinde finansal tabloların konsolidasyonu ve bir uygulama
Consolidation of financial statements in holding and group companies and practices
- Tez No: 532405
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, Konsolide Finansal Tablo, Bağlı Ortaklık, Bağımsız Denetim, Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları, Uluslararası Denetim Standartları, Consolidation, Consolidated Financial Statements, Subsidiary, Independent Auditing, International Accounting and Financial Reporting Standards, International Auditing Standards
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Konsolide finansal tablolar ile; Birden fazla işletmenin varlık, borç, sermaye, gelir ve gider kalemleri bir araya getirilerek tek bir işletme finansal tablosu haline getirilerek finansal tablo okuyucuları ile paylaşılır. Bu konsolidasyon sürecinde; Türkiye Finansal Raporlama Standartları'nın belirlediği kriterlere göre işletmelerin birbirleri ile olan ticari alışverişleri, borç-alacak bakiyeleri elimine edilmektedir. Yapmış olduğum bu çalışmada; Holding ve Grup şirketlerinde konsolidasyona uluslararası ve ulusal kurumlar ve kurullar gözlerinden bakıp, finansal raporlama standartlarının konsolidasyon sürecine olan etkilerini anlattım. Çalışmam 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Çalışmanın giriş yazısı ve çalışmanın amacı yer almaktadır. İkinci bölümde; Tek bir finansal tablo dili oluşturulmasının önemi, uluslararası finansal raporlama standartları ve bu standartların Türkiye'deki uygulanışı anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; Finansal tabloların konsolidasyonu, bu tabloların konsolidasyonunu etkileyen Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ve Türkiye'deki kurumlar ve kurullar gözünden konsolidasyon değerlendirmeleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde; Holding ve grup şirketlerinde konsolide finansal tablo hazırlama süreci, uluslararası ve ulusal kurumlar gözünden holding ve grup şirketlerin konsolidasyonu konu alınmıştır. Beşinci bölümde; Holding ve grup şirketlerinde konsolidasyon yaparken karşılaşılabilecek sorunları daha iyi anlatma adına ve bu model şirketlerde konsolidasyon sürecini daha özümsetme adına uygulamalar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Consolidated financial statements; Assets, liabilities, capital, income and expense items of more than one entity are combined and shared with the financial statement readers like a single entity financial statement. During this consolidation process; According to the criteria determined by Turkish Financial Reporting Standards, the business exchanges and debt-receivables with each other of the consolidated companies are eliminated. In this study I have done; I explained the effects of the financial reporting standards on the consolidation process by looking at consolidation in the holding and group companies from the eyes of international institutions and boards. My study consists of 5 parts. In the first chapter; The introductory article of the study and the purpose of the study are included. In the second chapter; The importance of creating a single financial statement language, international financial reporting standards and discusses the implementation of these standards in Turkey. In the third section, consolidation of financial statements, International Financial Reporting Standards affecting the consolidation of these statements, and consolidation reviews from the perspective of institutions in Turkey have been examined. In the fourth chapter; Preparation of consolidated financial statements in holding and group companies, the consolidation of holding and group companies from the perspective of international and national institutions is included. In the fifth chapter; In order to better explain the problems that may be encountered when consolidating in the Holding and group companies, there are applications for the purpose of further integrating the consolidation process in these model companies.