Müşteri ilişkileri yönetiminin rekabet üstünlüğü sağlamadaki etkisi ve bankacılık sektöründe bir uygulama
The effect of customer relations management on competitive advantage and on application in finance sector
  1. Tez No: 240461
  2. Yazar: YASEMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Müşteri, Memnuniyet, Rekabet, Tatmin, Banking, Competition, Content, Customer, Pleasure
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; günümüzün yoğun rekabet şartlarında işletmeler açısından büyük önem arz eden müşteri ilişkileri yönetimi ile rekabet üstünlüğü sağlama arasındaki etkileşimi ortaya koymaktır.İşletmelerin bulundukları yoğun rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmeleri için faaliyet gösterdikleri sektörde rekabet üstünlüğü yakalamaları gerekmektedir. Günümüz rekabet ortamında, işletmelerin sunduğu mal ve hizmet farklılığı kolayca taklit edilebilmektedir bu sebeple işletmenin rekabet edebilmesi için mal ve hizmet ötesinde bir fark yaratması gerekmektedir. Bu da işletmeleri rekabet üstünlüğü sağlamak için yeni stratejiler geliştirmeye itmiştir. Müşteri ilişkileri yönetimi de bu stratejilerden biridir.Müşteri sadakati, tatmini, memnuniyeti sağlanarak müşteri elde tutulabilir ve yeni müşteriler kazanılabilir. Bunlar da ancak iyi bir müşteri ilişkileri yönetimi ile sağlanabilmektedir.Hazırlanan tezin kapsamında, finans sektöründe faaliyet gösteren 15 bankanın müşteri ilişkileri yönetimi uygulamalarının rekabet üstünlüğüne etkisi incelenmiştir. 90 kişilik bir örneklem grubuna anket uygulanmıştır.Araştırmaya katılan deneklerin cevaplarından elde edilen veriler ışığında müşteri ilişkileri yönetiminin günümüzde bankaların yoğun rekabet koşullarında rekabet üstünlüğü sağlamaları açısından etkili bir uygulama olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to put the interaction between customer relationship management, which is attached much more importance in terms of business enterprizes under today?s intense competitive atmosphere, and provide competitive advantage forward for consideration.This situation has pushed the enterprizes to develop new strategies to get the competitive advantage. And customer relations management is one of these strategies.The consept of `customer? is vital for an enterprize to live an to survive, for example, imagine an enterprize serves the best quality goods and service but has no clients, it is impossible for that enterprise to earn income and to remain in existence. That?s the reason of the importance of customer for the business enterprizes.Providing customer loyalty, customer satisfaction and pleasure, it could be managed to retain the customers and gain new ones. These are only achieved by having successful customer relations management.Within the prepared thesis, the applicaton of customer relations management?s affects on competitive advantage has been examined on fifteen banks which show activity in the finance sector. It has been polled to ninety people.It has been clarified that, in the light of the answers of the subjects participated in this survey, in today?s intense competitive circumstances, customer relations management is an effective activity for the banks in terms of providing competitive advantage.