II. Abdülhamid Dönemi'nde Irak'la ilgili hazırlanan layihalar
The reports about Iraq that are issued by Abdülhamid the second
  1. Tez No: 240484
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM GÖRÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM NAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, Irak, Layiha, Osmanlı, Tarih, Abdülhamid II, Documents, History, Iraq, Ottoman
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Osmanlı Devleti XIX. Yüzyıla siyasi, askeri, sosyal ve iktisadi kaynaklı pek çok meselenin sıkıntılarıyla girmiş ve bu yüzyıl boyunca da bu meselelerden kaynaklanan problemlerin çözümüyle uğraşmak zorunda kalmıştır.Osmanlı Devleti'nin bu yüzyıl içerisinde en sıkıntılı günlerini yaşamakta olduğu bir zaman diliminde Osmanlı tahtına oturan II. Abdülhamid, kendinden önceki Osmanlı padişahlarının yaptığı gibi, devletin içinde bulunduğu kötü durumdan kurtarılması ve eski gücüne kavuşturulması adına bir dizi reform çalışmaları başlatmıştır.II. Abdülhamid bu reform çalışmalarını devletin Müslüman halkının çoğunlukta olduğu doğu topraklarında ve özellikle de Irak'ta uygulamaya çalışmıştır. Söz konusu reformların bölgede sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi için II. Abdülhamid, bölge ile ilgili ön bilgi elde etmek ve reformları bu bilgiler ışığında hazırlatmak ve uygulatmak adına bölgeyle alakalı detaylı bilgiler veren bir takım raporlar hazırlatmıştır.Bizim tezimizin de ağırlık noktasını oluşturan ve II. Abdülhamid'e bölgeyle ilgili detaylı bilgiler veren bu raporlar ve bu raporların değerlendirilmesine, çalışmamızın son bölümünde geniş bir yer ayırarak konuyla ilgilenen herkese ve bilim dünyasının değerlendirmelerine sunmaya gayret ettik. Bunu yaparken de öncelikle Irak'ın coğrafyasını, tarihi geçmişini ve Osmanlı hâkimiyetindeki zaman dilimini ve bu zaman dilimi içerisinde bölgede cereyan eden önemli hadiseleri ana hatlarıyla ortaya koymaya gayret ederek çalışmamızı tamamladık.Çalışmamız ana başlıklarıyla Irak'ın tarihi geçmişi, Irak'ın Osmanlı hâkimiyeti altındaki dönemi ve II. Abdülhamid döneminde Irak ile ilgili hazırlanan raporlar ve bu raporların değerlendirilmesinden ibarettir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire has entered to the XIX. century with military, social and financial problems and it tried top cope with the solutions of these problems during the century.In the time period which the Ottoman Empire was living its most difficult days in this century, the ruler Abdülhamid the second, like the previous rulers did, started several reform studies for helping the empire to get out from these problems and turn back to its most powerful days.Abdülhamid the Second tried to do these reform studies especially in the eastern areas which Muslims live in and Iraq. In order to actualize the mentioned reforms in the area, Abdülhamid the Second issued some reports related with the area for gathering pre-information about the area and preparing the reforms in the light of this information.We presented these reports that are giving detailed information about the area to Abdülhamid the Second and that are composing the key point of our thesis and their analysis, thus we tried to provide these information to the world of science and everyone related to this by giving a large place to this issue at the last part of our study.We completed our study by mentioning about Iraq?s geography, history and it?s time under the ruling of Ottoman Empire and important events during this period.Our study is mainly composed of history of Iraq, Iraq?s time period under the ruling of Ottoman Empire and the reports about Iraq that are issued by Abdülhamid the Second and their analyzes.