II. Abdülhamid Dönemi'nde Irak bölgesi
Iraq region in the period of Abdulhamid II
  1. Tez No: 736387
  2. Yazar: MOHAMMED AL-IBADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TÜRKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamit, Osmanlı Dönemi, Irak Vilayeti, Irak Reformu, Panislamizm, Abdulhamid.II, Ottoman period, Iraq province, Iraq reforms, Pan-Islamism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sultan II. Abdülhamit, 33 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetmiş, önemli ve önde gelen Osmanlı padişahlarından biridir. Bu dönemde Osmanlı Devleti'nin itibarını yeniden kazanmayı başarmış, Avrupa ülkelerine güçlü bir rakip olmuştur. İmparatorluğun 34'üncü padişahı olan ve kritik bir dönemde görev yapmış olan II. Abdülhamit, yaptığı reformlarla Irak vilayetlerinde büyük bir iz bırakmıştır. Irak Bölgesinde onu diğer Osmanlı padişahlarından ayıran özellik, uyguladığı siyasettir. Irak vilayetlerinin ve halkının yararına olan projelere yoğun bir ilgi duymuştur. Sultan II. Abdülhamit'in sevgisi Irak'ta yaşayan tüm ırkları ve dinleri etkilemiştir. Farklı din ve milletlere karşı hoşgörü politikası izlemiş olması, onun o dönemde Irak halkı tarafından sevilip kabul edilmesini sağlamıştır. Sultan II. Abdülhamit Dönemi'nde Irak vilayetlerinde yaşanan gelişmeler, dikkatle incelenmeye değer bir konudur. Bazılarına göre bu dönem, Irak adına altın bir dönem olmuştur. Irak, Sultan II. Abdülhamit Dönemi'nde büyük ölçüde modernize edilmiştir. Demiryollarının, telgraf hatlarının, tarımın, idari ve siyasi sistemin gelişimi sağlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun genel olarak acı çektiği mali ve ekonomik krize, Avrupa ülkeleri ve diğerlerinin Irak vilayetlerine sürekli müdahalelerine ve dolaylı kontrolünü dayatma girişimlerine rağmen, II. Abdülhamit becerisi ile tüm bunların üstesinden gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Sultan Abdulhamid II. is one of the important and prominent Ottoman sultans who ruled the Ottoman Empire for 33 years. During his period, he had managed to regain the reputation of the Ottoman state and became a strong rival to European countries. He was the 34th sultan of the Ottoman empire as well he has served in a vary critical period. Abdulhamid II. has left a massive impact in Iraqi provinces with his reforms which can be distinguished him from other Ottoman sultans in Iraq by his policy. He had gotten a substantial interest in projects that benefit the Iraqi provinces and people. Sultan Abdulhamid's love has affected all races and religions in Iraq. The fact is that he followed a policy of tolerance towards different religions and nations ensured that he was loved and accepted by all the Iraqi people at that time. The developments in Iraq during the reign of Abdulhamid II. are such a subject worthed examining carefully. According to some, his period was a golden period for Iraq because it has been massively developted during his reign, like the development of railways, telegraph lines, agriculture, administrative and political system as well. Despite the financial and economic crisis that the Ottoman Empire suffered in a general, and the continued intervention of European countries and others in Iraq and attempts to impose its indirect control, Abdulhamid II. has overcome all these dangerous with his owned skills.