Seyitömer Höyüğü'nde bulunan M.Ö. II. bin yıla ait metal iğneler
Metal pins discovered at Seyitömer mound dated to Second Millenium B.C.
  1. Tez No: 240498
  2. Yazar: MUSTAFA ÇEKİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyüğü, Metal İğne, Orta Tunç Çağı İğneleri, İç Batı Anadolu, Seyitömer Mound, metal pin, Middle Bronze Age pins, Inner Western Anatolia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Metal objelerin insan hayatına girişi, kolay ulaşılabilen bakır ile başlamıştır. Anadolu'nun maden yatakları açısından zengin oluşu, tarih boyunca insanların madenlere kolayca ulaşmasını sağlamıştır. Prehistorik çağlarda insanoğlu çakmaktaşı ve obsidiyeni kullanırken, doğal olarak bulunan nabit bakırı da toplayarak eşya yapmaya başlamıştır. Çakmaktaşı ve obsidiyenin şekil vermede zorluk çıkarması, dayanıklı olmayışı metal malzemenin insan hayatına girişine hız kazandırmıştır. Günümüzden 10.000 yıl önce, Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ yerleşmelerinden, Çayönü'nde nabit bakırın dövülerek şekillendirildiği eşyalar üretilmiştir.Seyitömer Höyüğü'nde içinde bulunduğu İç Batı Anadolu'da ise erken madencilik izlerine Geç Neolitik Çağ'a tarihlenen Hacılar VI. tabakada rastlanır. Burada bakır cüruf izleri taşıyan seramik parçaları bulunmuştur. Hacılar Erken Kalkolitik Çağ'a tarihlenen Ia ve IIa tabakalarında iki adet bakır boncuk ile iğne parçaları gün ışığına çıkarılmıştır. Bu çalışmada metal eşya yapımını son derece gelişmiş düzeyde olduğu M.Ö. II. Bin yılda, coğrafi konum itibariyle önemli bir noktada yer alan Seyitömer Höyük metal iğneleri ele alınmıştır. Ele geçen bazı iğneler buluntu yerlerine göre değerlendirildiğinde, ne amaçla kullanıldığı konusunda fikir verebildiği gibi, hiçbir duruma bağlı olmayan iğneler de ele geçmiştir. Bazı iğnelerin ise yoğun tahribata uğramaları nedeniyle kullanım amaçları anlaşılamamıştır. Genel olarak iğneleri süs iğneleri ve dikiş iğneleri olarak iki grupta sınıflayabiliriz.. Süs iğneleri çoğunlukla yangın sonucu öldükleri anlaşılan bireylerin üzerlerinde ya da yakın çevresinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Metal gadgets one of the important dicoveries of mankind. Metal objects entered daily life with the use of easily accesible natural copper. The richnes of Anatolia in view of mineral deposits facilitaded the access of man to the minerals throughout history. During the stone ages manking started using the abundant flint and obsidian around him while he also started gathering the native copper for making tools. The difficulty of molding flintstone and obsidian their short durability accelarated the use of metal in human life. Ten thousand years ago in the Pre-pottery Neolithic Age settlements of Çayönü and Aşıklıhöyük tools were made by forging natural native copper.In the Inner Western Anatolia region, which includes Seyitömer Mound, early traces of mining are found at Hacılar 6. layer dated to Late Neolithic Age. Here ceramics that carry copper slag traces were discovered. The earliest metal tools in the region are also discovered in the same settement. Two copper beads and fragments of a pin or needle were discovered in the Ia and IIa layers of Hacılar which are date of Early Calcolithic. This study discusses metal pins discovered at Seyitömer Mound which is geograpichally situated at an important point in the second millenium B.C. during which metal tools making was largely advanced. Some of the pins discovered give clues concerning their possibble use according to the locations they were discovered while others cannot be considered in a specific context. The purpose of use for some of the pins could not be identified due to intense damage. Generally grouped under ornamental pins and sewing needles the former are less in number compared to the latter. Ornamental pins were usually discovered on or close to the people who thought to be dead During a fire.