İşletmelerde dönüşümcü liderlik davranışlarının örgüt kültürüne etkisi (Bir işletme örneği)
The impact of transformational leadership behavior on organizational culture (An organizational example)
  1. Tez No: 240497
  2. Yazar: AYGÜL KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Örgüt Kültürü, Leadership, Transformational Leadership, Organizational Culture
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı; işletmelerde dönüşümcü liderlik davranışlarının örgüt kültürüne etkisinin olup olmadığının ortaya koyulmasıdır.Dönüşümcü lider; günümüzün değişen çevre koşullarına uyum sağlayarak, çalışanların inanç, tutum ve değerlerini etkileyerek onları bu değişim doğrultusunda ve örgütün amaçlarına yönelik harekete geçiren lider olarak tanımlanabilir. Dönüşümcü liderliğin temelinde değişim, yenilik ve girişimcilik vardır. Örgüt kültürü ise; kısaca örgüt içindeki bireyler ve gruplar tarafından paylaşılan ve uyulan değerler, tutumlar ve inançlar olarak tanımlanabilir.Araştırmacılara göre örgüt kültürünün oluşum sürecinde dönüşümcü liderin rolü çok büyüktür. Çünkü dönüşümcü liderler yapı, teknoloji gibi sadece örgütün somut kısmını oluşturmakla kalmaz aynı zamanda sembolleri, dili, töre ve efsanelerinin de oluşturulmasında etkili olurlar. Değişimin kaçınılmaz olduğu günümüz işletmelerinde değişimi yakalayan ve değişime ayak uydurabilen dönüşümcü liderler, örgütteki herkesi değişime ikna ederek onları işletmenin amaçlarına yönelik, değişime uygun çalışmalarını sağlayarak örgüt kültürünün şekillenmesine gerekirse yeni bir örgüt kültürünün oluşmasına etki ederler.Araştırma hipotezini test etmek amacıyla Kahramanmaraş Afşin-Elbistan bölgesinde faaliyet gösteren özel bir maden işletmesinde çalışanlar üzerinde araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma işletmede çalışan personel arasından seçilen 85 kişilik bir örneklemin cevaplandırdığı anketler dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçlarının değerlendirilmesinde frekans, güvenilirlik, korelasyon ve ki-kare analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda dönüşümcü liderliğin örgüt kültürüne etki ettiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, transformational leadership behavior has an effect on whether the organizational culture is to put in place in the business.Transformational leader, today to adapt to changing environmental conditions, employees? beliefs, attitudes and values in line with these changes affect them and for the purposes of organization, mobilization can be described as the leader. On the basis of transformational leadership has changing, innovation and enterprise. Organizational culture can be defined as shared and followed values, attitudes and beliefs by the individuals and groups within the organization.According researches, transformational leader has an big effect on process of organizational culture formation. Forasmuch as transformational leaders not only create concrete part of the organizations as instruction and technology but also at the same time effect on creating symbols, languages, traditions and myths. Change is inevitable in today?s business. The transformational leader who follow and adapt to change can effect to shape of organizational culture and create a new organizational culture if it necessary.With the aim of research hypothesis to test, a study was done on workers who are working on coal mine in a private company which have operations in Afşin-Elbistan Kahramanmaraş. This study is made by taking into account of poll results which were answered by the randomly selected sampling that occured with 85 workers. In the evaluation of poll results; frequency, reliability, correlation and chi-square analysis are used. At the and of research, transformational leadership has an effect on organizational culture.