Seyitömer Höyük Orta Tunç Çağı mezarlarının etno-arkeolojık açıdan incelenmesi
The exami̇nati̇on of tombs abaut archaeologi̇cal etno i̇n Seyi̇tömer Mound Mi̇ddle Bronze age
  1. Tez No: 432717
  2. Yazar: MEHMET ZENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NEJAT BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, OrtaTunç Çağı, ölü gömme adetler, etno arkeoloji, Seyitömer Mound, Middle Bronze Age, burial customs, the etno archaeologi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ili, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi rezerv sahası sınırları içinde kalan Seyitömer Höyük'te Orta Tunç Çağı mezarları ışında etno - arkeolojik açıdan anlamak için 2006-2013 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda ele geçen mezarlar incelenmiştir. Seyitömer Höyük Orta Tunç Çağı tabakaları, genel olarak MÖ. 20 ile 18. yüzyılları arasına tarihlenmektedir. Orta Anadolu Bölgesinin özellikle Batı Anadolu'nun iç kesimi ile olan kültürel ve ticari ilişkileri hakkındaki bilgilerimiz şimdilik, az sayıdaki araştırmalardan elde edilen verilerden sağlanmaktadır. Konumu itibari ile Batı Anadolu Bölgesinin İç Batı kesiminde yer alan Seyitömer Höyüğü'nde, bir yandan Batı Anadolu diğer yandan Orta Anadolu Bölgeleri ve Mezopotamya ile ilişkili olduğunu gösteren buluntular ele geçmiştir. Çalışma kapsamında incelenen mezarları ve bu mezarların ölü gömme adetleri, buluntu ve mezar tipini bakıldıktan sonra Seyitömer Höyük Orta Tunç Çağı ölü gömme adetleri ve bunların etno-arkeolojik olarak incelenmesi tezin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, in the light of the Middle Bronze Age tombs to understand etno archaeological graves, between the years 2006-2013 excavations in Seyitömer Mound within the boundaries of Çelikler Seyitömer Electricity Generation Company reserves in Kütahya, were investigated. Seyitömer Mound Middle Bronze Age layers, overall dated on BC. 20 and the 18th century. Our knowledge of the Central Anatolia Region, in the cultural and commercial relations with the particularly the inner parts of Western Anatolia, now, are provided from data obtained from research on a small number. Location as in Seyitömer Mound, the inner part of the western of Western Anatolia Region, it finds evidence that the western Anatolia on the other hand, is associated with a Central Anatolia Region and Mesopotamia were recovered. Graves examined in the study and burial of the grave, then looked finds and grave type Seyitömer Mound Middle Bronze Age burial and examined as a their etno archaeological constitute a large part of the thesis.