Anadolu güzel sanatlar liseleri müzik bölümü öğrencilerinin müziksel işitme okuma ve yazma dersinin öğretim programında yer alan kazanımlara ulaşma durumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of the abilities of students of music department in Anatolian high school of fine arts to achieve the acquasitions in the musical hearing ? reading and writing programme
  1. Tez No: 240520
  2. Yazar: ÜNSAL DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVER ACİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Müziksel İşitme Okuma ve Yazma, Program Geliştirme, Music, Music Education, Musical Hearing-Reading and Writing, Program Development
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'deki Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümü'nde okuyan 12. Sınıf öğrencilerinin 9. , 10. , 11. ve 12. sınıf Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Dersi Öğretim Programı'nda yer alan ?Kazanımlara? ne derecede ulaştıkları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılmak üzere AGSL'lerde okutulan MİOY dersi öğretim programında yer alan kazanımlar soru şekline çevrilerek araştırmacı tarafından ?Kazanım Testi? hazırlanmış ve örneklem gurubuna aşamalı olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS veri analiz programında analiz edilmiş ve elde edilen bulgular grafikler yardımı ile yorumlanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen verilere göre; araştırmaya katılan örneklem gurubunun ?Tonal Müzik? ve ?Makamsal Müzik? ile ilgili ünitelerde büyük oranda başarısızlık gösterdiği ve bu konuların kazanımlarına ulaşamadıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca ?Akor?, ?Kadans? , ?Dizi? , ?Tonaliteye Yabancı Sesler? ile ?Alterasyon, Modülasyon, Transpoze? ünitelerinde yer alan kazanımlara da büyük oranda ulaşamadıkları gözlemlenmiş, örneklem gurubunun müzik eğitiminin temeli olan teorik konularda yetersiz oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the extention of achieving the `acquasitions? ,which are laid down in the programme of Musical Hearing-Reading and Writing for 9th, 10th, 11th and 12th Grades, of the 12th Grade students of Anatolian High Schools of Fine Arts in Turkey was investigated and evaluated. For the research the acquasitions which are in the Musical Hearing-Reading and Writing programme in of Anatolian High Schools of Fine Arts were tranfered into questions and ?a test of acquasition? was prepared and applied gradually to the sample group. The data were analysed using SPSS data analysis programme and interpreted by the help of graphs. In the end of the research we observed that the sample group had a significant failure in the Units titled ?Tonal Music? and ?Modal Music? and they were not able to reach the acquasitions in these subjects. Besides we observed that they were not able to reach the acquasitions in the Units titled ?chord?, ?cadense? ?scale? and ?chords out of tonality? and they were not qualified in the theoric subjects of musical education.