Milli Mücadele'de Küçük Menderes havzası (1919-1923)
Küçük Menderes basin in the National Struggle (1919?1923)
- Tez No: 240705
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNVER GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Küçük Menderes Havzası, Milli Mücadele, Yunan işgali, Yunan mezalimi, Ödemiş, Küçük Menderes Basin, the National Struggle, Greek invasion, Greek cruelty, Ödemiş
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Milli Mücadele yıllarında (1919?1922) Küçük Menderes Havzası'nda Yunan işgaline bir başkaldırı olarak ortaya çıkan Kuva-yi Milliye hareketi, bunun nasıl, hangi şartlarda ve kimlerin katılımı ve desteğiyle gerçekleştiği anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca işgalin ve Kuva-yi Milliye hareketinin bölge halkına etkileri üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde Küçük Menderes Havzasının o dönemde içinde bulunduğu sosyal şartlar üç başlık altında incelenerek ortaya konulmuştur. İkinci bölümde mütareke yıllarından başlayarak işgale kadar geçen zamanda İzmir'in içinde bulunduğu durum ve işgalin gerçekleşme süreci hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise işgalin genişlemeye başlaması ve Ödemiş'e doğru ilerlemesiyle burada yapılan çalışmalara değinilmiştir.Çalışma Küçük Menderes Havzasındaki yerleşim birimlerinin faaliyetlerini akademik bir araştırma ile ilk kez ortaya koyarak, o dönem içinde yaşananlara ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the National Struggle (1919?1922) Küçük Menderes Basin to the Greek occupation as an contumacy emerging movement of the Nationalist Forces, that's how, in what circumstances and who performed with the participation and support has been trying to described it. In addition to the occupation and movement of the Nationalist Forces focused on its impact on local people.In the first chapter Küçük Menderes Basin in that period at three titles review by the social conditions were revealed. In the second chapter the time until the start of the year truce to the process the ocupation, the situation in İzmir and the occupation to the realization of the process are given information about. In the third chapter the occupation to begin to expand and to move towards Odemis of the work here has been stated.Study Küçük Menderes Basin settlements in the activities of an academic research reveals for the first time and enlightens current events in that period.