Çalışanların ilişki ve görev yönelimli liderlik algılamalarının performansları üzerindeki etkileri: Ankara'daki dört ve beş yıldızlı otellerde bir uygulama
The effects of task oriented and relationship oriented leadership perceptions of employees on their performance: An application in four and five star hotels in Ankara
- Tez No: 240731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZDEVECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Relationship oriented leadership, task oriented leadership, task performance, contextual performance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, turizm sektöründeki otel örgütlerinde çalışanların ilişki ve görev yönelimli liderlik algılamalarının, görev ve bağlamsal performanslarına etkisini ortaya koymaktır.Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde liderlik kavramı ve teorileri, ikinci bölümünde performans kavramı ve tez çalışmasının konusunu oluşturan ilişki ve görev yönelimli liderlik ile görev ve bağlamsal performansla ilgili olarak literatürdeki daha önce yapılmış çalışmalara yer verilmiştir. Son bölümde araştırma detayları ve bulgularına değinilmiştir.Araştırma evrenini Ankara ilindeki dört ve beş yıldızlı otellerin çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma 267 kişilik katılımcı ile yapılmıştır. Elde edilen veriler frekans analizleri, t testi, Anova testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada ilişki ve görev yönelimli liderlik algılamalarının çalışanların görev ve bağlamsal performansları üzerinde pozitif etkisi olduğuna dair dört hipotez öne sürülmüştür ve hipotezlerin hepsi kabul edilmiştir. Araştırma sonucuna göre çalışanların ilişki yönelimli liderlik algılamalarının görev yönelimli liderlik algılamalarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Görev performansları da bağlamsal performanstan daha yüksektir.Anahtar Kavramlar: İlişki yönelimli liderlik, görev yönelimli liderlik, görev performansı, bağlamsal performans
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to demonstrate the effects of task oriented and relationship oriented leadership perceptions of employees on their task and contextual performance who work in hotel organizations.In this context, in the first part of the study leadership concept was examined. In the second part of the study performance concept was examined and many research in the literature which are related to task and contextual performance, task oriented and relationship oriented leadership which are the main subjects of this study were mentioned. In the last part of the study research details and findings were mentioned.The scope of this study consists of the employees in four and five star hotels in Ankara. The research was conducted with 267 participants. Frequencies analysis, t-test, one-way Anova, Correlations and Regression have been used for evaluating the data. In the research four hypothesis were suggested about that relationship oriented and task oriented leadership perceptions effects task and contextual performance positively and all were adopted. According to the results of the research, relationship oriented leadership perceptions of employees is more higher than their task oriented leadership perceptions. Their task performance is more higher than their contextual performance.