Hacettepe ve Erciyes üniversiteleri Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programlarının karşılaştırmalı incelemesi
The comparative examination of Hacettepe and Erciyes Universities Health Services Vocational School medical documentation and secretaryship programs
  1. Tez No: 240732
  2. Yazar: ŞERİFE ACAR KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Dokümantasyon, Tıbbi Sekreter, Eğitim Programı, Medical Documentation, Medical Secretary, Education Program
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Araştırmanın amacı, Hacettepe ve Erciyes Üniversiteleri Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programlarını fiziksel altyapı, hedef, içerik, öğretim yöntemleri ve değerlendirme öğeleri açısından incelemektir. Ayrıca öğrenci ve öğretim elemanı profilleri ve programa ilişkin görüşlerinin de belirlenmesi hedeflenmiştir.Araştırma mevcut durumu saptamaya yönelik betimsel bir araştırmadır. Araştırma evrenini, Hacettepe ve Erciyes Üniversiteleri Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak için anket ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Öğrenci ve öğretim elemanı profilleri ve programa ilişkin görüşlerini belirlemeye yönelik oluşturulan anket formları iki üniversitede toplam 122 öğrenciye ve 24 öğretim elemanına uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler frekans dağılımları, aritmetik ortalama ve ki-kare analizi test teknikleri uygulanarak tasnif ve analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda iki programın fiziksel altyapı açısından benzerlik gösterdiği görülmektedir. Eğitim-öğretim durumu açısından incelendiğinde iki programın hedeflerinin birbirleri ile tutarlı olduğu; programlarda okutulan çoğu dersin ders içerikleri ve kredileri açısından benzerlik gösterdiği, ancak derslerin yarıyıla dağılımı konusunda bazı farklar bulunduğu görülmektedir.Öğrenci profilleri yaş, cinsiyet ve medeni durum açısından benzerlik göstermektedir. Erciyes Üniversitesi'nde öğrencilerin çoğunluğu genel lise mezunu, Hacettepe Üniversitesi'nde ise, sağlık meslek lisesi mezunudur. Öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümden memnun olma oranları incelendiğinde, Hacettepe Üniversitesi'nde memnuniyet oranlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğretim elemanı profilleri de yaş, cinsiyet ve medeni durum açısından benzerlik göstermektedir. Her iki üniversitede de öğretim elemanlarının çoğunluğunu öğretim görevlileri oluşturmaktadır. Her iki üniversitede de öğretim elemanlarının ?programa sınavsız geçişle öğrenci kabulünü? Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programının en büyük sorunu olarak gösterdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the Hacettepe and Erciyes Universities Health Services Vocational School Medical Documentation and Secretaryship Pre-Bachelor?s Programs in terms of its physical infrastructure, aim, content, teaching method and evaluation. Of course, this study aims to evaluate the student and academician profiles and their opinions towards education program.This research is a descriptive study aims to determine the current situation. Research universe, Hacettepe and Erciyes Universities Health Services Vocational School Medical Documentation and Secretaryship Programs constituted. To collect data, survey and interview techniques were used. The surveys for determining the students and academicians profiles and their opinions towards education program was administered to 122 students and 24 academicians in two university. The survey data have been analyzed and classified by applying the test frequency distributions, arithmetic mean and chi-square analysis techniques.As a result of the research showed similarities in terms of physical infrastructure of the two programs. Educational status was examined in terms of the objectives of both programs, is consistent with each other. Educational status was examined in terms of the lesson contents and lesson credits are often similar but can be seen some differences between distribution of lessons in the semester.Student profiles are similar in terms age, gender and marital status. In Erciyes University the majority of students are general high school graduates, but in Hacettepe University the majority of students are health vocational school graduates. The satisfaction rates of students from the program examined, significantly higher satisfaction rate is observed in Hacettepe University. Academician profiles are similar in terms age, gender and marital status too. In both universities the majority of academicians consists the teaching officials. In both universities the academicians show ?without examination of the transition system? as the biggest problem of Medical Documentation and Secretaryship Programs.