Kamu kurumu yöneticilerinin etik liderlik davranışı gösterme düzeylerinin çalışan algısı yönüyle incelenmesi: Kocaeli Üniversitesi örneği
The examination of public manager' s level of showing ethical leadership behaviour in the aspect of public cervant perception: Sample of Kocaeli University
  1. Tez No: 393267
  2. Yazar: MERVE DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Liderlik, Etik Liderlik, Kamu Kurumlarında Etik Liderlik, Ethic, Leadership, Ethical Leadership, Ethical Leadership in the Public Organizations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, kamu kurumlarında çalışan memurların, demografik değişkenler bağlamında yöneticilerinin etik liderlik davranışlarını farklı algılayıp algılamadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemi Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü birimlerinde çalışan memurlardan oluşmaktadır. Araştırmaya katılan çalışanlara iki bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde araştırmaya katılan çalışanların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, çalıştığı birim, kurumda çalıştıkları süre, maaş ve unvan bilgilerine ilişkin sorulara yer verilmiştir. İkinci bölüm ise, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü idari yöneticilerinin etik liderlik davranışlarına ilişkin çalışanların görüşlerini toplamaya yönelik 10 soruluk Brown ve diğerlerinin geliştirdiği Etik Liderlik Ölçeği‟nden oluşmaktadır. Verilerin analizinde frekans ve yüzdeler, aritmetik ortalama, standart sapma ve ölçek ile toplanan bağımsız değişkenlere göre araştırmanın bağımlı değişkeni olan Etik Liderlik Ölçeği ortalamalarının farklılıklarını saptamak üzere parametrik hipotez testleri olan Anova ve t- testi kullanılmıştır. ANOVA‟da anlamlı farklılık çıktığı durumlarda gruplar arası farklılıkların hangi gruptan kaynaklandığını tespit etmek için post-hoc testlerinden LSD tekniği uygulanmıştır. Araştırma kapsamında tüm sonuçlar için anlamlılık düzeyi en az 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan çalışanların yöneticilerini yüksek düzeyde etik lider olarak algıladıkları tespit edilmiştir. Çalışanların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, kurumda çalıştıkları süre ve unvan değişkenine göre etik liderlik algıları benzer bulunmuştur (etik liderlik davranışını algılamada, bahse konu değişkenler bakımından anlamlı fark bulunamamıştır). Bununla birlikte çalışanların çalıştığı birim ve maaş (aldığı ücret) değişkenlerine göre etik liderlik algılamalarında anlamlı fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research whether the civil cervants in public organizations perceive ethical leadership behaviour of their administrator in a different way in terms of demographical variables or not. The sample of the research comprises the civil cervants who work at Kocaeli Rectorship Department of Kocaeli University. Two sectioned questionnaire is applied to the participants. The first section of the questionnaire consists of questions relating to gender, age, education level, marital status, employment department, the time while they work in organization, salary and title informations of civil cervants. The second section that consists of ten-item Ethical Leadership Scale aims to get the views of civil cervants regarding ethical leadership behaviors of adminastiratos in public organizations which is developed by Brown and the others ( 2005). In the analysis of data, frequencies and percentages, mean, standard deviation, Anova and t-test is used to determine differences of mean of Ethical Leadership Scale, which is the dependent variable of the study, according to the independent variables collected by the scale. In cases significant differences appear in the ANOVA, LSD technique of post-hoc tests is applied in order to determine the differences between the groups stem from which group. The significance level for all results under the study is accepted as at least 0.05. As a result of research; It is determined that the civil cervants who participate in the study perceive their administrators as a high level of ethical leaders. Ethical Leadership perception of civil cervants according to the gender, age, education, marital status, the time they spend at work in organization and title variables is found similar (there is no significant difference in terms of mentioned variables in the perceptions of ethical leadership behavior). However, difference is found in the Ethical Leadership perception of civil cervants according to the employment department and salary variables.