Ölüm fenomeni üzerine bir din sosyolojisi araştırması -Kayseri örneği-
A research of sociology of religion on phenomenon of death -the case of Kayseri-
  1. Tez No: 240741
  2. Yazar: ZÜLKÜF KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNVER GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm Sosyolojisi, Ölümün Din Sosyolojisi, Tanatoloji, Beden Sosyolojisi, Ölümün İdeal Tipleştirilmesi, The Sociology of Death, Sociology of Religion to Death, Thanatology, The Sociology of Body, İdeal Type of Death
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Ölümün ?sosyal bir olgu? olduğu düşüncesinden hareketle, bu çalışmada, ölüm sosyolojisinin ne olduğu, hangi alanlarda ne tür çalışmalar yapıldığı ve uygun metodolojik çerçeveyle bir alan araştırmasının hangi sonuçları doğuracağı üzerinde durulmuştur. Çalışma boyunca psikoloji, felsefe, antropoloji, tıp, biyoloji, hukuk v.s bilim dallarından sosyolojik yorum gücümüzü arttırması anlamında faydalanılmıştır.Ölüm sosyolojisinin sistematik bir biçimde ele alınması için ilk bölümde, ölüm gibi soyut bir kavramın içerebileceği anlam karmaşasını gidermek için, kavramların hangi amaçla kullanıldığını belirten bir kavramsal çerçeve sunulmuştur. Daha sonra farklı disiplinlerin ölüm konusundaki görüşlerini bir araya getiren ve yeni bir bilimsel disiplin haline gelen ?tanatoloji? konusuna değinilmiştir. Bunun yanında, kuramsal çerçevenin oluşması için bu alanda hangi çalışmaların ne tür metodoloji ile yapıldığı ve din sosyolojisi açısından ölümün nasıl anlamlandırıldığı üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, çalışmanın sırf teorik düzeyde kalmaması için kavramsal ve kuramsal çerçeve, alan araştırması ile desteklenmiştir. Söylem çözümleme, sembolik etkileşimci, yapısal-işlevselci ve fenomenoloji gibi sosyolojideki temel yaklaşımların oluşturduğu genel metodolojik çerçevelerin, ölümle ilgili alan araştırmasında, ne tür sonuçlar doğurduğu nitel araştırma yöntemi ile ortaya konmaya çalışılmıştır.Son bölümde ise geleneksel kültürden modern yaşam biçimine geçmekte olan bir kentte uygulanan nitel araştırmadan elde edilen çeşitlilik, yorumlamaya uygun bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Sonuçların ve genel analizin uygun bir sosyolojik anlama kavuşması için ideal tipler çıkarılmıştır. Bu şekilde ideal tipler bize ölüm konusunda bireysel, toplumsal, kültürel karşılaştırma imkanı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, what the sociology of death is, what kind of studies are made in which fields and their results with a suitable metodological frame through the thought of social fact of death are emphasized. The psychology, philosopy, anthropology, medicine, biology, law etc. are benefited for strengthening our sociological commentary through the study.A conceptual frame that states which aim is used for has been presented to eliminate the complexitiy of meaning of abstract concept like death and to handle sociology of death in a systematic way in the first place. Then, the subject of thanatology which collects the ideas about death of different disciplinaries and becomes a new scientific disciplinary has been stated. In addition, it has been stated what the sociology of death means to create theoretical frame and which studies are made in which metodology in this aspect and how the death is meant in terms of sociological religion.Conceptual and theoretical frame are supported with the recipient search just for not becoming theoretical sphere in the second part. The frames of general methodology which has been created through basic approaches in sociology such as symbolic interaction, constitutional function, analysis of explanation and phenomenonology has been tried to be emphasized through the qualitative technique research in the recipient search for death.The assortment which has been gained of qualitative research that has been practised in the area of transcending from a customary culture to the modern lifestyle has been tried to be appropriate for commentary in the last part. Ideal types have been concluded to the suitable sociological meaning from the conclusions and general analysis. The ideal types have presented us the opportunity of individual, social, cultural comparision about death in this way.