Kaçar Hanlığı ve Bahailer
The Khanete of Qajar and Bahais
  1. Tez No: 240740
  2. Yazar: YASİN İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kaçarlar, Bab, Bahaî, Qajar, Bab, Bahai
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Önemli bir coğrafi konuma sahip olan İran toprakları üzerinde tarih boyunca birçok devlet kurulmuştur. Kurulan bu devletler sömürgeci dış güçlerle ve dış güçlerin teşviki ile ülke içerisinde ortaya çıkan iç karışıklarla mücadele etmek zorunda kalmışlardır. İran coğrafyası, son yüzyıllarda özellikle Rusya ve İngiltere gibi sömürgeci devletler başta olmak üzere birçok devletin hakimiyet mücadelelerine sahne olmuştur.Kaçar Hanlığı da yakın tarihte İran'da kurulmuş ve bir asırdan fazla tarih sahnesinde kalmış, bölge siyasetinde etkili olmuş bir Türk Devletidir. Kaçar Hanlığının gerek Osmanlıyla gerek bölgede hakimiyet sağlama çabası içerisinde bulunan diğer devletlerle birçok alanda ilişkileri olmasına rağmen Kaçarlar ve Kaçar Hanlığı konusunda ülkemizdeki kaynaklar oldukça sınırlıdır.Kaçar Hanlığı, konumu itibariyle sömürgeci devletlerin iştahını hep kabartmış ve onların içten- dıştan müdahalelerine sahne olmuştur. Özellikle İngiltere zamanın şartlarına göre bazen Kaçar Hanlarıyla dostane ilişkiler kurmuş bazense İran aleyhine davranmaktan çekinmemiştir. İşte bu düzen tutmayan ilişkiler devam ederken İngiltere, Kaçar Hanlarını bazen ekonomik ve askeri malzeme yardımıyla yanında tutmaya çalışmış bazense Bahaî hareketinde olduğu gibi iç karışıklıklar çıkaran grupları ortaya çıkarıp destekleyerek, bunları İran'a karşı bir koz olarak kullanmaktan çekinmemiştir.Şia'nın gelmesi beklenen imam fikrinden hareketle ortaya çıkan Bab Mirza Ali Muhammed ve Bahaullah Mirza Hüseyin Ali, mezhebi bir hareketin önderleri olarak ortaya çıktılarsa da, başta İngiltere gibi sömürgeci devletlerinde desteğiyle zamanla ayrı bir din hüviyetine bürünmüşlerdir. Günümüzde yaklaşık iki yüz ülkede resmi din olarak kabul gören Bahailerin sayısı ülkemizde de her geçen gün artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Iran has an important geographic position on land throughout history has been established several states. Dry the outside powers and the colonial governments with incentives for outside powers in the emerging countries have had to struggle with a mixed drink. Geography of Iran, Russia and England, especially in the last century, especially in states such as the colonial rule of many states has been the scene of the fight.Iran in the recent history Oajar Khanate established in more than a century and has remained on the scene, the region was effective in politics is a Turkish state. With the requirements of the Ottoman domination in the region runs khanate effort to provide the other states in the relationship, although in many areas of Oajars and Oajar Khanate resources are rather limited in our country.Oajar Khanate, the position of colonial states and their hearty appetite for all-out heave-to outside intervention has been the scene. In particular, according to the UK when the conditions are sometimes Oajar Khanate established friendly relations with Iran against bazense not hesitate to act. That does not keep the order relations while the United Kingdom, sometimes Oajar Khanate economic assistance and military equipment next to had worked to keep the Bahai movement bazense As with the confusion out into groups to uncover by supporting them against Iran as a trump card to use did not hesitate.Sia's expected arrival of the imam with the idea emerged Bab Mirza Ali Muhammad and Bahaullah Mirza Hussein Ali, a cult movement's leaders as they emerged, the first colonial states like the UK in time with the support of a separate religious identity wrapped up. Today, nearly two hundred in the country as the official religion in our country that the number of Bahai is increasing every day.