Danişmendliler ve Kayseri'deki sosyo-kültürel mirasları
Danişmendliler ve Kayseri?deki sosyo-kültürel miraslari
- Tez No: 240765
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gümüştekin Ahmet Danişmend Gâzi, Danişmendliler, Melik Mehmed Gâzi, Gülük Camii, Ulu Camii, Melik Gâzi Türbesi, Gümüştekin Ahmet Danişmend Gazi, Danişmendliler, Melik Mehmet Gazi, Gülüm Mosgue, Ulu Mosgue, Melik Gazi Tomb
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tezimize konu olan Danişmendli Devleti Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu da kurulan ilk Türk devletlerinden biridir. Melik Ahmet Gümüştekin Danişmend Gâzi tarafından kurulmuştur. Kurucusundan ötürü Danişmendliler (Danişmendiyye) adını almıştır.Danişmendlilerin Anadolu ya yönelik oldukça yararlı siyasi ve kültürel faaliyetleri olmuştur. Türk İslam tarihindeki rolleri de büyüktür.Amacımız Danişmendliler'in siyasi ve kültürel faaliyetlerini gözler önüne sermektir. Hüküm sürmüş oldukları Amasya, Tokat, Niksar, Sivas ve Kayseri de bir çok mimari eser meydana getirmişlerdir. Eserler gerek malzeme ve gerekse teknik tasarım, süsleme açısından iddiasız yapılardır. Ancak bu eserler diğer beylikler tarafından inşaa ettirilen aynı dönme yapılarla birlikte gelecek yüzyıllarda şaheserler yapacak olan Anadolu Türk mimarisinin doğuş devresinde kendi kimliğini belirlemeye yönelik ilk örnekleri teşkil etmeleri bakımından önemlidir.Kayseri Anadolu'nun tarihi şehirlerinden biridir. Gerek Anadolu'nun Türkleşmesinden dolayı gerekse Kayserinin mimarisindeki katkılarından dolayı Danişmendli devletinin incelenmesinde yarar vardır bu yüzden kaynaklar taranmış ve kültürel mirasları yerinde görülerek incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of our thesis is the Danişmendli state that one of the Turkish states was established in Anatolia after the Malazgirt Victory. The state was founded by Ahmet Gümüştekin Danişmend. It has been named Danişmedliler due to the founder.Danişmedliler had been so useful for political and cultural activities in Anatolia. Their roles through Turkish - Islamic history had been great as well.Our goal is to show up the Danişmedliler political and cultural activities. They had built lots of architectural buildings in Amasya, Tokat, Niksar, Sivas and Kayseri where they had ruled. These buildings have unassuming structures in terms of both equipments and technical desings. However, these works have been constructed by other conventional buildings with the same age for the next century masterpieces, which will make the birth of Anatolion Turkish architecture. This is important in terms of the first examples in order to determine their own identity.Kayseri is one of Anatolian historical cities. It is important to search Danişmedliler because of their contributions to turkify Anatolia and Kayseri?s architecture. So, many resources have been scanned and the cultural heritage has been studied by visiting and researching the masterpieces .