78/ 3 numaralı Kayseri şer'iyye sicili (H. 1078-1079/ M. 1668) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and evaluation of Kayseri şer?iyye sicils (court registers) number 78/ 3 (H. 1078-1079/ M. 1668)
- Tez No: 240766
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZEN TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Girit, Kadı, Kayseriye, Şer'iyye Sicili, Crete, Kadı (Kadhi), Kayseriye, Şer?iyye Sicili (Şer?iyye Registers)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Şer'iyye sicillerinin tarihimizin vazgeçilmez kaynakları arasında yer aldığına şüphe yoktur. Sahip oldukları muhteva özellikleri dolayısıyla tarihin çeşitli konularına ait ve uzunca bir dönemi kapsayacak şekilde bilgi ile mücehhezdirler.Osmanlı Devleti'nin tarihî, hukukî, iktisadî, ticarî ve sosyal yapısıyla ilgili bilgileri ihtiva eden şer'iyye sicilleri, Osmanlı tarihinin aydınlatılmasında en önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. Sicillerde, padişahtan gelen fermanlardan, kadıların sorumlu oldukları kazalara bağlı en küçük idarî birimdeki alışverişe kadar, her tür kayda rastlamak mümkündür. Şer'iyye Sicillerini incelemeyen bir tarihçi, özellikle mahallî olayları ayrıntılarıyla ortaya koymakta yetersiz kalır. Osmanlı Devleti'nin altı asırlık sosyal yapı ve idarî teşkilâtının doğru olarak tespiti, Şer'iyye Sicilleri'nin tetkikine bağlıdır.Çalışmamız da H.1078-1079/ M. 1668 yıllarına ait Kayseri Şer'iyye Sicili'nde kayıt edilmiş 213 adet belge incelenmiştir. Çalışmamızın temel kaynağı olan 78/3 Numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili'ni günümüz harflerine çevirmenin yanı sıra, defter düzeyinde yapılan incelemede merkezden gönderilen ferman, berat ile Kayseri Kadısı'nın huzurunda çözümlenen meselelere ait belgeler değerlendirilmiştir.Çalışmamızda, Kayseri Sancağı'nın idarî, iktisadî, sosyal yapısı ile Girit Seferi'ne katkısı tahlil edilmek suretiyle ileride yapılacak daha kapsamlı çalışmalar için önemli veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Şer?iyye Sicils are undoubtedly among the unique written source of information, equipped with highly knowledge comprising various historical subjects and a long era on account of its content features.Şer?iyye Sicils, informing about the historical, legal, economical, commercial , and social features of the Ottoman Empire are one of the most important written sources in terms of clarifying the Ottoman history. In these Sicils, it is possible to find out records such as the orders of the Padishahs or even the dealings of smallest front offices linked to the regions which are governed by the Kadhis.A historian, not having researched the Şer?iyye Sicils, is insufficient especially while bringing up the details of local events. Setting the six-century lasting Ottoman Empire?s social structure and administrative organization properly is bound to the observation of the Şer?iyye Sicils.In this study, 213 pieces of documents registered by the Şer?iyye Sicils of Kayseri are observed. The basic written source of information is the document numbered as 78/3 in the Kayseri Şer?iyye Sicils. Besides translating it to common Turkish , orders sent from the centre, warrants and the solutions made in the presence of the Kadhis were evaluated while researching the Register.In conclusion, important data for the further studies to be made is gained by observing the administrative, economical, and social structure the Sanjak of Kayseri and analyzing its contribution of Crete Campaign.