Rıfat Ilgaz'ın Bacaksız serisinde biçim-içerik incelemsi ve serinin ilköğretim Türkçe programına göre değerlendirilmesi
Formats-content analysis Ilgaz in Rıfat's Bacaksız series and series in the primary English program evaluation by
  1. Tez No: 240804
  2. Yazar: ŞERMİN TOMBUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN SİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, çocuk romanları, Rıfat Ilgaz, Türkçe Öğretimi Programı, biçim, içerik, Children's literature, children's novels, Rıfat Ilgaz, English Teaching Program, format, content
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmada Türk Edebiyatı'nın önemli şair ve yazarlarından biri olan Rıfat Ilgaz'ın, çocuklar için yazdığı ?Bacaksız'ın Başından Geçenler? serisi çocuk edebiyatı ve Türkçe Dersi Öğretim Programı açısından incelenip değerlendirilmiştir. Toplumcu- gerçekçi sanat çizgisini eserlerine yansıtan yazar, oluşturduğu çocuk romanı serisinde okurunu hem mizahi ögelerle eğlendirmiş hem de yarattığı çatışma durumları ile düşündürmeye sevk etmiştir.Çocuk edebiyatının önemli ürünlerinden biri olan çocuk romanları, çocuğun ilgi ve düş dünyasını oluşturmada, millî ve manevi değerlerinin şekillenmesinde, çocukta dil bilincinin ve okuma alışkanlığının oluşmasında ayrı bir değere sahiptir.Bu çalışmanın her aşamasında ele alınan çocuk romanları, kurgusal yapısı, biçim ve içerik özellikleri ile değerlendirilmiştir. İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ışığında serinin Türkçe öğretimine sağlayabileceği yararlar üzerinde tespitler yapılmıştır. Çocuk gerçekliğine zıt düşmeyen ve çocuğu sarıp kuşatmayı başarabilen ?Bacaksız'ın Başından Geçenler? serisi, sağlam ve mantıklı tertibi ile Ilgaz'ın çocuk edebiyatına kazandırdığı kıymetli eserlerindendir.
Özet (Çeviri)
In this study of Turkish literature, one of the major poets and writers Rifat Ilgaz's written for children“Adventures of Bacaksız”series of children's literature and Turkish Courses in Teaching Program has been reviewed and evaluated.Children's literature is one of the important novels of children, the child's interests and create up fallen world, national and moral values in shaping, language awareness and reading habits in children in the creation of a separate value is.Children at every stage of this study be considered novel, speculative structure, format and content features were assessed with. Elementary Turkish Course Curriculum of the Turkish education in the light series have been determined on the benefits it may provide. Not collide with the reality of the child and the child can roll and managed to siege“Adventures of Bacaksız”series, with solid and sensible scheme yielded precious works of children's literature of Ilgaz.