Kayseri ilindeki küçük ve orta boy işletmelerin uluslararası pazarlara giriş stratejileri üzerine bir araştırma
A research on international market entry strategies of small and medium sized enterprises in Kayseri
- Tez No: 240803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: International Market Entry Strategies, International Marketing, Export, Problems Faced in Exporting, Kayseri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Uluslararası pazarlama, şirketlerin ana ülkelerinin dışında pazarlara hitap etmesini ifade eder. Uluslararası pazarlama faaliyetleri, şirketlerin büyüyerek ölçek ekonomilerine ulaşmalarını ve bu sayede elde edilen imkânlar vasıtası ile organizasyonlarını, ürünlerini ve kapasitelerini geliştirmelerini mümkün kılar. Uluslararası pazarlara giriş stratejileri, şirketlerin uluslararası pazarlamaya başlarken seçtikleri yöntemler ile belirlenir: Ana ülkede üretim yaparak hedef ülke veya ülkelere ihracat yapılması veya hedef ülkeye fabrikalar kurarak doğrudan sermaye yatırımı yapılması ve pazara bu şekilde hizmet verilmesi giriş yöntemlerine örnek verilebilir.Araştırmanın amacı, Kayseri ilindeki küçük ve orta boy imalat sanayi işletmelerinin uluslararası pazarlara giriş için kullandıkları stratejileri ve uluslararası pazarlama faaliyetleri sırasında karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerileri getirmektir. Araştırma verilerinin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, Kayseri İşletmeleri'nin uluslararası pazarlara girişte en çok tercih ettikleri stratejinin ihracat olduğunu, sözleşmeye ve yatırıma dayalı uluslararası pazarlara giriş stratejilerinin bu işletmeler tarafından pek az kullanıldığını ortaya koymaktadır. İhracat faaliyetleri sırasında işletmelerin karşılaştığı en önemli sorun yüksek enerji maliyetleri, istihdamın üzerindeki ağır vergi yükleri ve yüksek faizlerden dolayı işletmelerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün zayıf olmasıdır. Ayrıca, uluslararası pazarlama faaliyetleri için işletmelere verilen destekler yetersiz bulunmaktadır ve şirketlerin bu desteklere ulaşması için zorlu bürokratik süreçler izlemesi gerekmektedir. Ayrıca çalışmada küçük ve orta boy imalat sanayi işletmelerinin uluslararası pazarlama faaliyetleri sırasında karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik bazı önerilere yer verilmiştir.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kayseri İli ile ilgili bilgiler verilmiş, Kayseri'nin Sanayi ve Ticaretinin ekonomideki yeri ve önemi anlatılmıştır. İkinci bölümde işletmelerin uluslararası pazarlara giriş stratejileri incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise; Kayseri İlindeki küçük ve orta boy işletmelerin uluslararası pazarlara giriş stratejileri üzerine yapılan araştırmanın bulgularına yer verilmiştir.Anahtar Kavramlar: Uluslararası Pazarlara Giriş Stratejileri, Uluslararası Pazarlama, İhracat, İhracatta Karşılaşılan Sorunlar, Kayseri
Özet (Çeviri)
International marketing means that companies serve to markets other than that of their mother countries. International marketing activities enable companies to grow and reach economies of scale, and by means of the opportunities thus gained it enables them to improve their organizations, products and capacities. International market entry strategies are defined by the methods which companies choose when they begin international marketing: Making production in the mother country and exporting to target country or countries, or doing direct investment by building plants in the target country and thus serving the market can be given as examples for entry methods.The purpose of the research is to determine the international market entry strategies used by small and medium enterprises in Kayseri as well as the problems they face during their international marketing activities and to bring suggestions to the determined problems. Survey method has been used in collecting the necessary data for research. The findings of the research revealed that exporting is the mostly preferred strategy in entry to international markets, and that international market entry strategies based on contractual arrangements and based on investment are used very rarely by these enterprises. The greatest problem faced by enterprises during export activities is the weak competitive force in international markets due to high energy costs, heavy tax loads upon employment and high interest rates. Furthermore, the aids given to enterprises for international marketing activities are found to be insufficient and companies have to follow tedious bureaucratic processes in order to reach these aids. In the conclusion part of this study, some suggestions are made for the solutions of the problems which small and medium enterprises face during their international marketing activities.This study consists of three chapters. In the first chapter, information has been given about Kasyeri City and the position and importance of Industry and Trade of Kayseri has been explained. In the second chapter, international market entry strategies are studied. In the third chapter, findings are given regarding the research on International Market Entry Strategies of Small and Medium Entrpries in Kayseri.