Halkla ilişkiler uygulaması olarak kurumsal reklamcılık : Arçelik ve Turkcell uygulamalarının karşılaştırılmasına yönelik bir araştırma
Corporate advertising as a public relations practice: A research comparison of Arçelik and Turkcell applications
- Tez No: 522014
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR CANÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Uygulamaları, Kurumsal Reklam, Kurumsal Reklam Çeşitleri, Public Relations, Public Relations Practices, Corporate Advertising, Corporate Advertising Types
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Kurumsal reklamcılık, bütünleşik pazarlama iletişimi anlayışı dâhilinde, halkla ilişkiler ve reklamın birlikte hareket ettiği bir alandır. Kurumsal reklam; kurum kültürü, kurum kimliği ve kurum imajı gibi halkla ilişkilerin uygulama alanı içerisinde bulunan kavramlara yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Küreselleşen dünyada bir adım önde olmak ve hedef kitlede“lovemark”algısını oluşturmak güçlü bir kurum imajı, rekabet üstünlüğü ve avantaj sağlayacaktır. Bu noktada eldeki mevcut müşterileri tutmak ve potansiyel müşteri kazanmak isteyen firmalar, olumlu bir kurumsal imaj oluşturabilmek için çeşitli strateji ve taktikler geliştirmişlerdir. Bu strateji ve taktiklerden biride“kurumsal reklam”kavramıdır. Üretim sektöründe yer alan Arçelik markası ile hizmet sektöründe yer alan Turkcell markasının gazetelerde yayınlanan kurumsal reklamlarının karşılaştırılmasına yönelik olarak hazırlanan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde halkla ilişkiler kavramının tanımına ve ortaya çıkışı ile ilgili gelişmelere yer verilerek; finansal halkla ilişkiler, kriz yönetimi, sponsorluk, lobicilik, sosyal sorumluluk, sorun yönetimi, halkla ilişkiler ve etik, itibar yönetimi, kurumsal kimlik, uluslararası halkla ilişkiler, pazarlama amaçlı halkla ilişkiler, medya ilişkileri, kurumsal imaj, kurum içi halkla ilişkiler ve kurumsal reklam gibi halkla ilişkiler içerisinde yer alan uygulamalara değinilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın ana konusunu oluşturan ve halkla ilişkiler uygulamasından biri olan kurumsal reklamın; tanımı, ortaya çıkışı, özellikleri, amaçları, işlevleri, hedef kitlesi, çeşitleri, araçları ve kampanyaları detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü ve son bölümü olan uygulama bölümünde; Arçelik ve Turkcell markalarının Sabah, Hürriyet ve Milliyet Gazeteleri'nde 2014, 2015 ve 2016 yıllarında yayınlanan 20 kurumsal reklamı içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Yapılan incelemede elde edilen verilere, bulgular ve sonuç kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate advertising is an area where public relations and advertising act together within the scope of integrated marketing communication. Corporate advertising; corporate culture, corporate identity and corporate image are carried out for the concepts in the field of application of public relations. Being one step ahead in the globalized world and creating the“ lovemark”perception in the target audience will provide a strong corporate image, competitive advantage and advantage. At this point, companies that want to keep existing customers and win potential customers have developed various strategies and tactics in order to create a positive corporate image. One of these strategies and tactics is the concept of“corporate advertising”. This study, which is prepared for the comparison of corporate advertisements published in newspapers by Arçelik brand in the production sector and Turkcell brand in the service sector, consists of three parts. In the first part of the study, the definition and the emergence of the concept of public relations is given place; financial public relations, crisis management, sponsorship, lobbying, social responsibility, problem management, public relations and ethics, reputation management, corporate identity, international public relations, public relations for marketing, media relations, corporate image, internal public relations and corporate advertising applications such as public relations are mentioned. In the second part, the main subject of the study is the corporate advertising, which is one of the public relations practice; definition, emergence, characteristics, aims, functions, target groups, types, tools and campaigns are explained in detail. The third part of the study and the last part of the application section; 20 corporate advertisements published in 2014, 2015 and 2016 in Arçelik and Turkcell brands Sabah, Hürriyet and Milliyet newspapers were analyzed using content analysis method. The data obtained in the examination is presented in the findings and the conclusion part.