Japon - Rus Savaşı ve Türkler
Japanese- Russo War and Turks
- Tez No: 240809
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Japonya, Osmanlı İmparatorluğu, Mançurya, Boğazlar, Russia, Japan, Ottoman Empire, Straits, Manchuria
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Japon- Rus Savaşı birçok ülke gibi Osmanlı Devleti'ni de yakından etkiledi. Bu savaş nedeni ile Rusya'nın İstanbul ve Boğazlar politikasını askıya alarak Uzakdoğu'ya açılması, Osmanlı Devleti üzerindeki Rus baskısını azalttı. Ancak dönemin Padişah'ı olan II. Abdülhamid her ne kadar Japonların galip gelmesini istiyor olsa bile Osmanlı açısından savaşan taraflara karşı bir denge politikasının güdülmesinin, milli menfaatlere daha uygun olacağı düşüncesini taşıyordu. Bu savaşı yakından takip etmek isteyen Osmanlı Hükümeti, hem Rusya cephesine hem de Japonya cephesine birer gözlemci göndermek istedi ve Japon ve Rus makamlarından talepte bulundu. Ancak bu talebe sadece Japonya tarafından olumlu cevap gelirken, Rusya tarafından olumlu veya olumsuz hiçbir cevap alınamadı.Osmanlı Devleti bu savaş sırasında Rusların Boğazları kullanmalarına müsaade etmemeye büyük özen gösterdi. Gerçi savaşa yakın tarihlerde birkaç Rus gemisinin boğazları geçişlerine şartlı olarak izin verildi. Ancak bu izinler Japonlar'ı Uzakdoğu'da destekleyen İngiltere'yi oldukça kızdırdı. Savaşın kızışması üzerine Boğazları Ruslara tamamıyla kapayan Osmanlı Hükümeti, Rus Karadeniz Filosu'nun Karadeniz'de sıkışıp kalmasına sebep olmuştur. Bu durum Karadeniz Filosu'nu kullanarak savaşın kaderini değiştirmek isteyen Rusların bütün planlarını alt üst etmiş olsa da, Ruslar yine de son hamle olarak Mançurya'ya Batlık Denizi'nde bulunan filolarını göndermeye karar verdi. Ancak Batlık Denizi'nin Mançurya'ya bir hayli uzak olması gereken desteğin zamanında ulaşmasını engellemiş ve Rusları ağır bir yenilgiye sürüklemiştir.Osmanlı Devleti bu savaş müddetince savaş ile ilgili sansür kararı alarak, savaş hakkında yorum yapılmasını yasakladı Bunun dışında savaş ile ilgili resimli kartpostalların Osmanlı Devleti sınırları içerisinde basımı ve satışı durdurularak, İstanbul'da Japonya lehine yapılan yardım kampanyaları yasaklandı.
Özet (Çeviri)
Russo-Japanese War affected the Ottoman State as it did many countries. That Russia suspended its policy of Istanbul and the Straits (Bosphorus and Dardanel) and started dealing with the Far East reduced the Russian pressure on the Ottoman State. The Sultan of that period, Abdulhamid II had the idea that it would serve the national interests more to follow a balance policy against the belligerent parties although he wanted the Japanese to be victorious. Wishing to follow this war more closely, the Ottoman Government wanted to send observers both to the Russian and Japanese fronts one each and asked Japanese and Russian authorities for that. But no answer was taken from Russia, either in the affirmative or the negative, while Japan replied in the affirmative.The Ottoman State took care not to allow the Russian to use the Straits during this war. A few Russian vessels were given permission to pass through the Straits under reserve near the war, though. However, these permissions greatly annoyed England, which supported Japan in the Far East. Upon the war escalating, the Ottoman Government, which closed the Straits to the Russian, caused the Russian Black Sea Fleet to remain stuck in the Black Sea. Although this thwarted the plans of the Russian, who wanted to change the course of the war using the Black Sea Fleet, the Russian still decided to send their fleets in Baltic Sea to Manchuria as a last move. However, that Baltic Sea is comparatively far to Manchuria prevented the necessary support from arriving on time and threw the Russian in a crushing defeat.During this war, the Ottoman State imposed a blackout on the information about the war and banned any interpretation about it. In addition, printing and selling of the illustrated postcards related to the war within the Ottoman State were stopped and aid campaigns held in favour of Japan in Istanbul were banned.