Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hutbelerinde kullanılan hadislerin tahriç ve tenkidi (2001?2005)
Analyis and criticism of the ahadith (prophetic traditions) used in the khutbahs of Presidency of Religious Affairs (2001 ? 2005)
  1. Tez No: 240814
  2. Yazar: AHMET ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, hutbe, cahiliyye, asr-ı saadet, Diyanet İşleri Başkanlığı, Prophetic traditions, Khutbah, time of ignorance, asrı saadat, Presidency of Religious Affairs
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tezimizin adı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hutbelerinde kullanılan hadislerin tahriç ve tenkididir.Tezin birinci bölümünde Cahiliyye ve Asrı Saadet hakkında hutbe hakkında bilgi verildi. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in hutbe hususundaki uygulamalarına değinilmiştir.Tezin ikinci bölümünde ise hutbelerde kullanılan hadislerin tahrici yapılmıştır.Tezimizin üçüncü bölüünde ise hutbelerde hadis kullanım metodlarına değinildi ve hadisler alınırken hangi kaynaklardan faydalanıldığına dair bir kaynak değerlendirilmesi yapılmıştır. Seçtiğimiz bazı hadislerin isnad şemaları verildi. Hadislerin sıhhati hususunda genel tahlil ve değerlendirilme yapılmıştır.Tez, sonuç ve bibliyografya kısmıyla noktalanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is entitled ?Analyis and Criticism of the Ahadith (Prophetic Traditions) used in the khutbahs of Presidency of Religious Affairs?.This study consists of oin introduction, there main chapters, a conclusion and a bibliyography.In the first chapte information is given about the khutbah practices during the ?time of ignorance? (jahiliyya) and during the time of ?era of happiens? (Asrı Saadat). Also in this chapter Prophet Muhammed?s (pbuh) khutbahs are also studied.In the second chapter analyis of the prophetic traditions used in the khutbahs are made.In the third chapter we studied the methods of the usage of prophetic traditions in khutbahs. We also pointed out the sources of the traditions and a general analyis and evaluation is made.Thesis ends with a select bibliography.