Tüketici uyuşmazlıkları ve çözüm yolları
Consumer disputes and ways of solution
- Tez No: 240838
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Uyuşmazlıkları, Tüketici Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemeleri, Consumer Disputes, Resolution of Consumer Disputes, Arbitration Committee of Consumer Disputes, Consumer Courts
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketiciyi koruyan düzenlemelere yer vermekle birlikte, tüketicilerin haklarını arayabileceği önemli kurumları (Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri) hukuk sistemimize kazandırmış oldu. Çalışmamızın konusu, ?Tüketici Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları? olduğuna göre, çalışmanın özünü, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un kapsamının belirlenmesi ve tüketici uyuşmazlıklarının çözüm yollarının değerlendirilmesi oluşturacaktır. Bu doğrultuda, tüketici uyuşmazlıkları kavramı belirlendikten sonra, hem kanunda düzenlenen uyuşmazlık çözüm yollarına hem de kanunda düzenlenmeyen diğer çözüm yollarının tüketici uyuşmazlıkları için elverişli olup olmadığına değinilecektir.Çalışmamızda öncelikle, tüketicinin korunması kavramına, tüketici haklarına ve kanundaki önemli düzenlemelere yer verilecektir. Daha sonra, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un kapsamı kişi ve konu bakımından incelenecek, kanunun kimleri ve hangi hukuki işlemleri kapsadığı belirlenmeye çalışılacaktır.Çalışmamızın ikinci bölümünde, tüketici uyuşmazlıklarına yer verilerek, tüketicinin, satıcının, tüketici örgütlerinin ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bu kanun kapsamında açabileceği davalar belirtilecektir.Son bölümde ise, tüketici uyuşmazlıklarının çözüm yollarına geniş yer verilecektir. Bu kapsamda, kanunda düzenlenen çözüm yolları açıklanacak bunun dışında hukuk sistemimizde var olan diğer uyuşmazlık çözüm yollarının uygulanabilirliği değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The Consumer Protection Law no. 4077 not only included the regulations which protect the consumer, but it also brought in important institutions (Arbitration Committee of Consumer Disputes and Consumer Courts) to our legal system where consumers can claim their rights. Since the subject of our study is ?Consumer Disputes and Their Solutions?, the essence of our study will be determining the scope of Consumer Protection Law and evaluating the solutions of consumer disputes. Accordingly, after determining the concept of consumer dispute, we will mention both the dispute solutions regulated in law and whether or not other resolutions which are not regulated in law are suitable for consumer disputes.First of all, we will include the term of protection of the consumers, important regulations in the law, and consumer rights in our study. Then, the scope of the Consumer Protection Law will be examined in terms of individuals and subject; and we will try to determine who and what legal transactions are covered by law.In the second part of our study, given to the consumer dispute, the consumer, the seller, consumer organizations and the Ministry of Industry and Commerce will be able to open the proceedings under this Act shall be specified.In the last section, the resolution of consumer disputes will be given broad way. In this context, the ways of solutions to be regulated in the law will be explained and apart from that, applicability of the other solutions of the disputes in our legal system will be determined.