Atâ Terzibaşı, Kerkük Şairleri 1.
Atâ Terzibaşı, Poets of Kerkuk 1.
  1. Tez No: 240911
  2. Yazar: AYŞE ERDOĞAN TAŞRALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atâ Terzibaşı, Kerkük, şair, şiir, antoloji
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çalışmamızda Irak Türkmenlerinin büyük düşünürü ve yazarı Avukat Atâ Terzibaşı'nın Kerkük Şairleri adlı külliyat halindeki eseri esas alınmıştır. Bu eser Kerkük şairlerinin tümü hakkında bilgi vermektedir. Antolojik bir çalışmadır. Yaptığımız bu çalışma; ?Ön Söz?, ?Giriş?, ?I. Bölüm?, ?II. Bölüm?, ?Sonuç? ve ?Kaynakça? kısımlarından oluşmaktadır. Tezimizde Avukat Atâ Terzibaşı'nın Kerkük Şairleri adlı eserinin birinci cildinin Osmanlıcadan günümüz Türkçesine aktarılmasıyla beraber Irak Türkmen edebiyatı hakkında kısaca bilgi verilip, Avukat Atâ Terzibaşı'nın Irak Türkmen edebiyatındaki yeri ve hayatı, sanatı, eserleri anlatılmıştır. Metnin günümüz Türkçesine aktarımı yapıldıktan sonra çalışmanın başından sonuna kadar elde edilen bilgiler ışığında değerlendirme yapılarak bir sonuca varılmıştır. Kaynakça kısmında ise tez için yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, Ata Terzibasi the lawyer who is the great thinker and author of Iraqian Turkmens has been taken as the starting point with his collection of 'Poets of Kerkuk'. This collection gives the details of all Kerkuk Poets.It is a sort of anthology. In our study, it has formed 'Preface', 'Introduction', 'Section.1', 'Section.2', 'Conclusion' and 'Source'. In the thesis Ata Terzibasi the lawyer and his collection Poets of Kerkuk of first issue translated from Ottoman Language to Modern Turkish related with the Literature of Iraqian Turkmen and the importance of Ata Terzibasi the lawyer in this field with his biography, works and value of art. Translating into the Modern Turkish and under the lights of knowledge from the beginning to the end of the collection In the reference part, the names of the books made use of for the thesis were presented. Key Words : Ata TERZİBAŞI, Kerkuk, poet, poem, anthology