Sağlık hizmetleri pazarlaması: Hastaların sunulan hizmetlerin kalitesini algılamaları üzerine bir uygulama
Health care marketing: A practise on the patients perceiving the quality of the services offered
- Tez No: 240913
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN ÜZEREM ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Saglık Hizmetleri Pazarlaması, Hizmet Kalitesi, Hasta Tatmini, Health Care Marketing, Service Quality, Patient Satisfaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Günümüzde hizmetlerin profesyonel anlamda pazarlanmasının gittikçe önem kazanması, saglık hizmetleri pazarlamasında da önemli gelismeler kaydedilmesine yol açmıstır. Özellikle, özel saglık hizmetlerinin artısı ve saglık hizmetlerinin isletmecilik anlayısıyla sunulması saglık hizmetlerinde pazarlama uygulamalarını önemli bir konuma getirmistir. Saglık kuruluslarında sunulan hizmetlerin kalitesi denildiginde, çogu hastane yöneticisi için bu, teshisten tedaviye hizmet sunumunu olanaklı hale getiren teknik unsurların kalitesi anlamına gelmektedir. Bu da, kalite tanımındaki müsteri odaklılıkla bagdasmamaktadır. Çünkü, bu noktada hastanın hizmet kalitesiyle neyi isaret ettigi gözden kaçmaktadır. Hasta bakıs açısıyla hizmet kalitesi, saglık hizmeti sunanların anlayıslarından farklı olarak, hizmetin teknik yönü kadar, hastanenin fiziksel olanaklarını, atmosferini, personelin yaklasımını vb. kapsamaktadır. Bu çalısmada, sunulan hizmetlerin kalitesinin hastalar tarafından ne düzeyde algılandıgını tespit etmek amacıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan ve poliklinik hizmeti alan hastalar üzerinde anket uygulaması yapılmıstır. Saglık hizmetlerinin teknik kısmından çok, hastaların daha rahat algılayabilecegi, hizmeti sunan personelin tutumu, davranısı, hastaların personele güveni gibi konular degerlendirmeye alınmıs ve hastaların hastanede sunulan hizmetleri algılama dereceleri üzerinde durulmustur. Hastalar tarafından hangi hizmetlerin kalitesiz olarak algılandıgı tespit edilmistir. Hastaların sosyo-demografik özellikleri ile hastanede sunulan hizmetlerin degerlendirilmesi arasında iliskinin olup olmadıgı tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Today the ongoing importance of the services which are marketed on a professional basis revealed many important developments in health services marketing. Especially with the increase of special health services and their administrative offer has brought the marketing practises on health services to a crucial site. When the quality of the services offered in health organisations is spoken, for many hospital managers it means the quality of the technical factors which make possible the offer of the service from diagnosis to cure. This is not getting along well with customer focusing in the description of the quality. Therefore, what patient means by service quality can not be noticed at this point. From the patient?s point of view, the quality of service contains; not only the technical characteristics of the service, but also the physical facilities, atmosphere and personnel strategies of the hospital etc. different from the understandings of the ones who offer health service. In this study, in order to determine the level of patient perception on the quality of the services offered a questionnaire practice was conducted on the patients who were staying and having polyclinic service in the Faculty of Medicine, Trakya University. Rather than the technical part of the health services, the topics which are comfortably perceived by the patients as the manner and behaviour of the personnel who offers the service, patient trust to the personnel etc. were evaluated and the degrees of the patient perception were assessed. Which services had been perceived as low quality by the patients was determined. Whether there is a relationship between the socio-demographic characteristics of the patients and the assessment of the services offered in the hospital was discovered.