Rehber ğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
The inspection of occupational burnout level of guidance counselors
  1. Tez No: 240932
  2. Yazar: SERKAN AKTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Tükenmislik, Duygusal Tükenme, Duyarsızlasma, Kisisel Basarısızlık, Sendrom, Stres, Occupational Burnout, Emotional Burnout, Depersonalization, (lack of), Personal Fulfillment, Syndrome, Stress
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu arastırmanın temel amacı, Türkiye'de Milli Egitim Bakanlıgında ve özel sektörde görev yapan rehber ögretmenlerin mesleki tükenmislik düzeylerini saptamaktır. Arastırmanın bu temel amacı çerçevesinde asagıdaki sorulara yanıt aranmıstır: 1.Cinsiyet, medeni durum, meslekteki hizmet süresi, çalısılan kurum, haftalık çalısma saati, meslegi isteyerek seçip seçmeme ve çalısılan kurumdaki mesleki islevsellik düzeyi gibi degiskenlerin mesleki tükenmislik üzerinde etkileri var mıdır? 2.Rehber Ögretmenler mesleki tükenmislige yol açan faktörler olarak neleri algılamaktadır? 3.Rehber Ögretmenlerin duygusal tükenme, duyarsızlasma ve kisisel basarı boyutlarındaki mesleki tükenmislik düzeyleri nasıldır? Bu arastırmanın örneklemi 2006/2007 egitim ögretim yılın da Milli Egitim Bakanlıgında ve özel sektörde görev yapan 304 rehber ögretmenden olusmaktadır. Bu arastırmada verilerin toplanması için, Maslach Tükenmislik Envanteri ve Bilgi formu olmak üzere iki ayrı araç kullanılmıstır. Arastırmanın sonucunda cinsiyet degiskeninin duygusal tükenmislik boyutunda bayan rehber ögretmenlerde tükenmislige neden oldugu, medeni durum degiskeninin rehber ögretmenlerde hiçbir boyutta tükenmislige yol açmadıgı, çalısılan kurum degiskeninin rehber ögretmenlerde duyarsızlasma boyutundaki tükenmislikte etkili oldugunu, haftalık çalısma saati degiskenine göre kisisel basarısızlık boyutunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark oldugu, kıdem degiskenine iliskin elde edilen bulgulara göre, 0-1 yıl, 2-5 yıl, 6 yıl ve üzeri kıdeme sahip rehber ögretmenler arasında duygusal tükenme boyutunda anlamlı bir fark oldugu, meslek öncesinde isteyerek meslegini seçen rehber ögretmenler ile istemeden meslegi seçen rehber ögretmenler arasında tükenmisligin duygusal tükenme ve kisisel basarısızlık boyutlarına iliskin anlamlı düzeyde bir fark oldugu, rehber ögretmenlerin mesleklerini nasıl yaptıklarına iliskin kendi algıları ve tükenmislik arasında, tükenmisligin duygusal tükenme ve kisisel basarısızlık boyutlarına iliskin istatistiksel olarak anlamlı bir fark oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to determine the levels of occupational burnout of guidance counselors who are in charge in Ministry of Education and in Private Sector. In the frame of this main objective, it was aimed at finding answers to the following questions: 1. Have such variables as sex, marital status, working period, work place, weekly work hours, whether he/she chose his/her job willingly or not, functional level at work got an effect on occupational burnout? 2. What do Guidance Counselors perceive as the factors leading to occupational burnout? 3. At what levels are Guidance Counselors in the dimension of emotional burnout, depersonalizations, and (lack of) personal fulfillment? The reference group of this research includes 304 guidance counselors who are in charge in Ministry of Education and in Private Sector.In order for the information to be gathered, two different means were used; Maslach Burnout Inventory and Questionnaire Form. The findings gathered at the end of the research have shown that the sex variable, in the dimension of emotional burnout, causes high level of burnout among female guidance counselors; marital status variable doesn?t result in burnout at any dimension; workplace variable has an influence on depersonalization in the dimension of burnout; weekly work hours variable causes a meaningful difference in the dimension of (lack of) personal fulfillment; there is a meaningful difference in the dimension of emotional burnout between the guidance counselors who have 0-1 year and 2-5 year experience and 6 year or more year- experience; there is a meaningful difference in the dimension of emotional burnout and (lack of) personal fulfillment between the guidance counselors who chose their career willingly and those who chose their career reluctantly , but there is no meaningful difference statistically in the dimension of depersonalization burnout; but a meaningful difference between their own perception of how they do their work and burnout in the dimension of emotional burnout and (lack of) personal fulfillment. On the other hand, it was discovered that there is no meaningful difference statistically in the dimension of depersonalization burnout.