L.W. Beethoven'ın keman-piyano sonatlarının keman çalma teknikleri açısından incelenmesi
Analysis on L.W. Beethoven's violin-piano sonatas by way of the technics of playing violin
- Tez No: 240933
- Danışmanlar: DOÇ. ZUHRA MANSUROVA, YRD. DOÇ. DR. EROL TARKUM
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Beethoven, Sonat, Keman, Teknik, Yay, Beethoven, Sonata, Violin, Technic, Bow
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, L.W. Beethoven'ın keman-piyano sonatları, Beethoven'ın müzik anlayışı doğrultusunda olmak üzere, keman çalma teknikleri açısından incelenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Sonatlarda bazı çok üst düzey virtüözite gerektiren keman çalma tekniklerinin kullanılmamış olmasına karşın, yine de önemli düzeyde bir ustalığın gerekli olduğu görülmüştür. Beethoven'ın bu sonatlarında gam ve benzeri pasajlara sıkça rastlanılmakta, bu nedenle, gam hakimiyetinin önemli olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, buradaki çok hızlı ve güç pasajlar nedeniyle, sol elin de çok hızlı olması gerekmekte ve yay için ise çok çevik bir şekilde hareket etmek zorunluluğu doğmaktadır. Bu açıdan, süratli bir sol el tekniğine ve çevik bir yaya sahip olunmasının yanısıra, bu sonatlarda kullanılan bir takım yay tekniklerinde yeterli düzeyde bir hakimiyet sağlanmasının önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Doğal olarak, karşılaşılan teknik güçlüklerin entenasyonu olumsuz bir biçimde etkilemesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle, entenasyonun da dikkatten kaçırılmaması ve bunun için gerekli çalışmaların yapılması da gerekir. Beethoven'ın keman-piyano sonatlarını öncelikle ağır tempolarda ve kavramaya yönelik olarak çalışmak, ilgili diğer alıştırma ve etütleri kullanmak çok yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study: in Beethoven?s violin-piano sonatas, the techniques of playing the violin related to the musical structure in the sonatas and Beethoven?s musical intelligence were examineted and some suggestions were also recommended. Although the techniques of playing the violin needed a top level virtuosity weren?t used, it was understood how necessary they were for the students. We often meet these types of scales and passages in Beethoven?s some sonatas so it is said that he has great scale domination. Besides, those very fast and difficult passages here need a rapid left hand because of the bow?s tempo. Having these are very important for the performing of these sonatas. Naturally, technical difficulties may effect the intonation negatively. For that reason, it is necessary to notice to the intonation and to do the right practices. In my opinion, firstly it may be very useful to perform Beethoven?s violin-piano sonatas with slow tempo and to use the other practices or etudes for understanding of them perfectly.